4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

De mooiste plekken om te duiken in Turkije

Ondanks dat duiken in Turkije niet te vergelijken valt met de grote duiklocaties zoals Egypte, de Malediven of Curacao is het toch de moeite waard om tijdens je vakantie in Turkije daar een paar duiken te maken. Het zonnige klimaat en het warme en heldere water van de Turkse zeeën maakt Turkije zeer geschikt om te duiken. Onder de zeespiegel liggen grotten, spelonken, scheeps- en vliegtuigwrakken en soms zelfs complete antiek steden. Deze vind je vooral in de de Middellandse en Egeïsche zee. In deze blog bespreken we de mooiste duikplekken van Turkije!

Duiken wordt steeds populairder, zowel door toeristen als de Turken zelf. Er komen steeds meer duikcentra, welke duiktrips en duikvakanties verzorgen in grote delen van de kust. Zowel voor een beginnende leerling duiker als de ervaren duiker is het een prima bestemming om te duiken. Er zijn een groot aantal duikscholen in bijna elke populaire badplaats. Het duikseizoen begint al in april en loopt door tot november. Het water is zeer helder, het zicht is over het algemeen meer dan 30 meter. Op enkele plaatsen is het verboden te duiken, zoals in militaire zones, beschermde natuurgebieden en in wetenschappelijke onderzoeksgebieden. De lokale duikschool kan je hierover informeren.


Waar kan je duiken in Turkije?

Antalya

Antalya is meest populaire bestemming van het Turkse toerisme en het is dan ook niet verwonderlijk dat hier zeer veel duikscholen gevonden kunnen worden. Langs de kustlijn van Antalya en de naaste omgeving zijn veel goede plekken om te duiken.

  • Net buiten de haven bijvoorbeeld ligt het wrak van een 70 meter lang Frans militair schip, de San Didier, op een diepte van circa vijfentwintig meter. Dit schip is gedurende de oorlog in 1942 gezonken. In 1946 en 1947 is de vracht van het schip gedolven en er kwam onder andere munitie en medicatie boven water.Voor deze duik heb je speciale toestemming nodig van de Marine Police Department en het Antalya Government.
  • 80 km ten oosten van Antalya, ter hoogte van Manavgat / Side, ligt een Amerikaanse B-24 bommenwerper Hadley’s Harem. Deze bommenwerper was in 1944 op weg terug naar zijn basis op Cyprus maar werd onderweg neergeschoten en stortte hier in zee. In 1995 is de cockpit gedolven, welke nu in een museum ligt. Ook hier is toestemming nodig van de Marine Police Departement. Maar uiteraard wordt dit allemaal geregeld voor je als je via een erkende duikschool een tripje boekt.
  • Een hele bijzondere duiklocatie kan gevonden worden in Gelidonya, in het westen van de baai van Antalya. Hier ligt namelijk een vrachtschip op de bodem van de zee die hoogstwaarschijnlijk op de rotsen is gevaren en is gezonken. In 1960 zijn onderzoekers begonnen met het gedeeltelijk opgraven van het wrak en het is toen vastgesteld dat het wrak uit de 13e eeuw voor Christus stamt. Vervolgonderzoek in 1994 toonde aan dat het schip ergens uit het Midden Oosten is gekomen. Opgegraven delen van het wrak en lading zijn tentoongesteld in het onderwatermuseum van Bodrum.
  • Om nog meer toeristen tot een dagje duiken te verleiden, heeft men in Antalya een vliegtuig laten zinken. Het vliegtuig werd onlangs te water gelaten en wordt hiermee onderdeel van een kunstmatig rif in de Golf van Antalya, ter hoogte van het Divan Otel. Op een diepte van vijfentwintig meter is het vliegtuig met de bodem verankerd.In de Turkse duikgebieden worden wel vaker oude vliegtuigen, helikopters of schepen tot zinken gebracht, om op deze manier de (kunstmatige) riffen interessanter te maken voor recreatieduikers.
  • Tip: bekijk ook ons overzicht met de leukste waterparken in Turkije

🛫 All inclusive hotels in deze regio:

* Ramada Plaza Antalya
* Laren Family Hotel
* Sealife Family Resort Hotel


Tekirova

Als je het leuk vindt naar grotten te duiken moet je zeker de Tekirova regio gaan bekijken. Ongeveer 60 km bij Antalya vandaan. Hier vind je namelijk veel kleine eilandjes met veel onderwatergrotten. Hier kom je overigens ook veel roggen tegen en in augustus en september kan je hier ook veel tonijn en zeehonden spotten. Dolfijnen zwemmen hier het hele jaar door en de kans is redelijk groot om deze te zien.


Sıçan Adası

Sıçan Adası (Rat eiland) is een klein eilandje dat een zo’n 20 kilometer ten zuid-westen van de haven van Antalya ligt. De westkust van dit eilandje is vrij ondiep maar aan de noordoostelijke kant wordt het wel interessant. Aan deze kant van het eiland is het namelijk wel 22 meter diep. De Suluin grot in Taurus Gebergte is een van de grootste grotten op het Azische Continent. Het plateau van Antalya bestaat uit een soort krijtsteen dat in de loop der tijd opgelost is. De grot is 83 meter diep en heeft een gigantische ingang van 45 meter die helemaal bedekt is met stalactieten en stalagmieten. Vanuit de grot lopen vervolgens honderden kleine tunneltjes in allerlei richtingen. Sinds 1955 is het echter verboden in deze grot te duiken nadat twee Amerikaanse duikers zijn omgekomen tijdens ontdekkingsduiken in de grotten.


Kaş

Kaş ligt ongeveer in het midden tussen Antalya en Marmaris. Kaş is een klein authentiek havenplaatsje met ca 4500 inwoners en is tot 1923 voornamelijk door Grieken bewoond. Volgens velen behoort Kaş tot de top duiklocaties in Turkije, voor zowel beginnende als ervaren duikers. Je kunt hier haaien zien, tonijn, roggen en soms zelfs wel grote zeeschildpadden. Op 9 km afstand van de kust van Kaş vindt je de overblijfselen van een vrachtschip daterend uit de 14de eeuw v. C. Het schip ligt op een diepte van 61 meter, de lading van het schip ligt sinds 1984 in het Onderwater-museum van Bodrum. Vlakbij één van de Griekse eilanden dat dicht bij Kaş ligt, vindt je een Italiaans vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. De motor ligt op een diepte van zo’n 57 meter, andere delen waaronder de staart liggen op 70 meter diepte.Er schijnt tot op heden nog steeds munitie in het wrak aanwezig te zijn. Voor de wat meer ervaren duikers zijn de zeeën in de Kalkan regio heel interessant. Hier kan je namelijk haaien, schildpadden en pijlstaartroggen vinden. Er is in deze regio echter ontzettend veel moois te zien, zoals de Patara Canyon waar je veel kleurrijk koraal en zeesponzen vindt. Maar welke vooral beroemd is door de “lantern wall” welke stijl de diepte ingaat van 11 tot ca 132 meter diep en waar een ontzettende kleurige onderwaterwereld te beleven valt. Enkele km’s uit de kust van Kaş ligt Öksüz Adası (weeskind eiland) en staat bekend vanwege een hele bijzondere hagedissenvis die een ver familielid is van de haaien.


Finike

Vlakbij Finike is een grot te vinden, de Gök Mağara en is een van de diepste grotten in Azië, er zijn duiken geregistreerd van 120 meter diep, waarbij nog geen bodem bereikt was. Aan de oppervlakte is het water in de grot zoet. Pas dieper komt het water in de grot in contact met de zee en wordt het zout. Stalactieten in de grot zijn het stille bewijs dat deze grot eens droog land is geweest.


Kemer

Als je vanaf Antalya verder naar het zuiden afreist, kom je in Kemer. Ongeveer 2 km uit de kust, in de buurt van de haven van Kemer ligt op ongeveer 33 meter diep een scheepswrak. Dit is een Frans vrachtschip dat gedurende de Tweede Wereld Oorlog gezonken is. Naar schatting is het in 1896 gebouwd en het heeft drie dekken en twee opslagruimtes onderdeks waarvan bepaalde delen nog betegeld zijn. Een van de populairste duiklocaties van deze regio is zonder meer Three Islands, net voor de kust van Tekirova. Een klein plaatsje ongeveer 15 km ten zuiden van Kemer. Er zijn hier meer dingen te zien en het is er dieper dan in Antalya. Hier zijn verschillende takken van duiksport te beoefenen, zoals diepe duiken, rifduiken en grotduiken.

🛫 All inclusive hotels in deze regio:

* Crystal De Luxe Resort & Spa
* Kimeros Park Holiday Village
* Nirvana Mediterranean Excellence


Muğla

De provincie Muğla grenst aan de provincies Antalya en Audin en staat vooral bekend om haar toerisme, die vrijwel volledig is gesitueerd aan de kust. Bekende badplaatsen zijn Bodrum, Marmaris en Fethiye. De hoofdstad Muğla ligt in het binnenland en de luchthaven Dalaman fungeert als de lokale vlieghaven, waar vooral toeristen gebruik van maken. De provincie Muğla biedt ook enkele mooie duiklocaties.


Datça

De grootste plaats op het langwerpige schiereiland dat de Egeïsche Zee scheidt van de Middellandse Zee is de stad Datça. In en rondom de plaats Datça kunnen duikliefhebbers hun hart ophalen. Het water is aangenaam van temperatuur en helderder dan waar ook in Turkije. Gemiddeld kun je hier tussen de 10 tot 40 meter diep duiken en met een beetje mazzel wordt je op je tochten vergezeld door dolfijnen, zeehonden en voor de avontuurlijke duiker- haaien. Vooral rond de Kara Incir eilanden is het goed duiken evenals rondom Esen eiland.


Marmaris

In Marmaris en omgeving liggen veel ruïnes onder de waterspiegel waarnaar gedoken kan worden. In totaal zijn er 52 locaties in en rondom Marmaris waarvan Dis, Rodos, Kutuk, Burnu, Cennet eiland, Kadirga Feneri en Kargi eiland er een aantal van zijn. Cennet eiland is erg populair vanwege het kleurrijke onderwaterleven. Het visleven is er schitterend, je ziet tandbaarzen, langoesten en kreeften onder elke rots. Je hebt in deze regio geweldige afdalingen langs riffen met richels en randen waar divers zee leven schuilt. Het ene moment van je duik zie je lange reeksen zacht koraal en sponzen; het andere moment is je afdaling zelfs een beetje donker en griezelig omdat je tussen de rotsen zwemt met ronddwalende baarzen, barracuda’s en tandbaars.

🛫 All inclusive hotels in deze regio:

* Hotel Ideal Pearl
* Hotel Elegance
* Green Nature Resort & Spa


Bodrum

Een vakantie in de Bodrum regio is sowieso al een absolute traktatie, maar helemaal als je van duiken houdt. In en rondom Bodrum kun je namelijk geweldig duiken en het is dan ook niet vreemd dat in Bodrum een van de grootste en bekendste onderwater musea van de wereld staat: Het Bodrum museum van onderwater archeologie. Als je van diepzee duiken houdt dan zit je hier helemaal op de juiste plek. Op sommige plekken is de zee namelijk wel 100 meter diep, zoals aan de oostkust van Orak eiland. Het is echter niet alleen maar diep wat de klok slaat- rond Kargi en Kocek eiland is het 20 tot 30 meter diep en hier staan voor de liefhebber eveneens diverse ruïnes op de zeebodem. Bodrum is de plaats waar je grotten kunt ontdekken, holen, tunnels, muren en zelfs een meteoriet gat kunt ervaren. Ook zijn er voor de kust van Bodrum enkele kunstmatige wrakken te vinden. Oa een vliegtuig en een sleepboot, welke hier tot zinken gebracht zijn, speciaal voor duikers. Ook al vallen de zeeën rondom Turkije in het niet bij de Rode Zee in Egypte, een duikvakantie in Turkije is de ultieme combinatie van vrije tijd en heerlijk genieten van een spectaculaire onderwaterwereld vol prachtige koralen, grotten, exotische vissen of interessante wrakken. Ben je beginner en wil je les aan een goede duikschool of ben je een gevorderde duiker die zijn kennis en ervaring wil vergroten? Voor elk duikniveau zijn er in Turkije genoeg mogelijkheden te vinden.

🛫 All inclusive hotels in deze regio:

* Historical Museum Resort
* Latanya Park Resort
* Bodrum Park Resort


Kusadasi

Ondanks dat Kusadasi zelf een weinig spectaculaire onderwaterwereld heeft, zijn de omstandigheden om daar te duiken perfect. Het water is ook daar warm en helder en er zijn langs de kust enkele locaties om in grotten te kunnen duiken. Omdat Kusadasi een zeer populaire vakantiebestemming in Turkije is, wilde ik deze plaats toch noemen, zeker omdat hier één van de betere duikscholen in Turkije te vinden is. Active Blue Diving Center, welke gevestigd is in een straatje direct achter Ataturk Bulevard. Ook hebben ze voor de kust van Kusadasi een wrak van een Airbus laten zinken. Hiermee biedt de Turkse overheid duikers in Kusadasi een nieuwe attractie. Je kunt dus duiken in een gezonken vliegtuig.

🛫 All inclusive hotels in deze regio:

* Ephesia Hotel
* Batihan Beach Resort & Spa
* Infinity by Yelken


Wat zijn de gemiddelde kosten van een duiktrip in Turkije?

Een duiktrip in Turkije kan variëren in prijs, afhankelijk van de locatie, duur en het duikcentrum. Gemiddeld kosten dagtrips tussen de €40-€70 per persoon, inclusief basisuitrusting en begeleiding. Verwacht extra kosten voor geavanceerdere uitrusting, cursussen of meerdaagse trips. Om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden, vergelijk verschillende duikcentra en hun aanbiedingen en boek op voorhand voor eventuele kortingen. Overweeg ook het reisseizoen, omdat prijzen in het hoogseizoen (juniaugustus) vaak hoger liggen dan in het laagseizoen. Houd rekening met bijkomende kosten zoals accommodatie, eten en vervoer tijdens je verblijf.

Heb je een duikbrevet nodig om te duiken in Turkije?

In Turkije is een duikbrevet vereist om zelfstandig te duiken. Als je al een brevet hebt, zorg ervoor dat je het meeneemt om je duikvaardigheden en -ervaring aan te tonen. Als je geen brevet hebt, kun je deelnemen aan een introductieduik (ook wel Discover Scuba Diving genoemd), waarbij je onder begeleiding van een instructeur duikt zonder certificering. Als je geïnteresseerd bent in het behalen van een duikbrevet, bieden veel duikcentra in Turkije cursussen aan die leiden tot een internationaal erkend certificaat, zoals PADI of SSI. Deze cursussen variëren in duur, moeilijkheidsgraad en prijs.

Kun je aan de Turkse kust ook mooi snorkelen?

Ja, Turkije biedt uitstekende mogelijkheden om te snorkelen dankzij de kristalheldere wateren en de rijke onderwaterwereld. De Egeïsche en Middellandse Zeekusten herbergen prachtige koraalriffen, kleurrijke vissen en historische scheepswrakken. Populaire snorkellocaties zijn onder andere Kaş, Fethiye, Bodrum en Antalya. Veel duikcentra bieden ook snorkeltrips aan, waardoor je toegang krijgt tot de beste snorkelplekken en begeleiding van ervaren gidsen. Snorkelen is een toegankelijke en goedkopere optie vergeleken met duiken, aangezien er geen certificering vereist is en je alleen basisuitrusting nodig hebt, zoals een snorkel, masker en zwemvliezen. Ook zeer geschikt voor kinderen & jongeren.

Plaats een reactie