4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Reisgids Londen: alles voor een onvergetelijke stedentrip naar London

Als je een stedentrip naar Londen in Engeland wilt maken moet je eerst goed bedenken hoe je wilt gaan. Londen is op veel manieren bereikbaar, zo kun je met de trein, boot, bus, vliegtuig en zelfs met je eigen auto. Je kunt dus een los hotel boeken en later zelf je vervoer regelen, in veel gevallen is dit goedkoper omdat je dan niet extra hoeft te betalen voor een pakket met vervoer. Wil je zelf niks extra regelen dan kun je er voor kiezen om een pakketreis, dus hotel en vervoer, te boeken. Maar ook hier geldt weer naar welk vervoersmiddel je eigen voorkeur uit gaat.

🛫 In Londen zijn veel verschillende soorten hotels te boeken, je kunt terecht in goedkope hostels of herbergen maar ook zijn er diverse vijf sterren design hotels en alles daar tussen in, dus met elk budget kun je overnachten. Vaak liggen de hotels per rang of budget dicht bij elkaar, zo liggen de twee sterren hotels bijvoorbeeld voor het grootste gedeelte rond Hyde Park en zal je de dure vijf sterren hotels voornamelijk vinden rond Piccadilly Circus en Trafalger Square. Omdat Londen nogal een grote stad is moet je goed kijken naar wat je daar precies wilt gaan doen of welke plekken je wilt bezoeken. Door een hotel te kiezen dicht bij de plekken die je wilt zien bespaar je veel reistijd in Londen zelf zodat er meer tijd overblijft om de stad te verkennen.

Bezienswaardigheden in Londen

Londen biedt een toerist veel te zien, oude gebouwen, nieuwe architectuur, spectaculaire trekpleisters, grote parken deze stad biedt het allemaal. Hieronder een aantal van de trekpleisters waar elke toerist voor komt.

Buckingham Palace

Buckingham Palace is het woonverblijf van de Britse Koningin. Het paleis is 108 meter breed en 120 meter diep en telt 775 kamers waarvan er 78 badkamer zijn. Bekend is de wisseling van de wacht, hierbij wordt een groep bewakers afgelost door een nieuwe. Deze ceremonie is vanaf het voorplein gratis toegankelijk. Het paleis kan ook van binnen bezocht worden maar dit kan alleen in Augstus en September wanneer de familie op vakantie is.

London Eye

London Eye is een van de beroemdste reuzenraden van de wereld. Ook was het lange tijd het hoogste van de wereld. Het rad heeft een hoogte van 135 meter, heeft 32 capsules waar 25 mensen tegelijk in kunnen.  Het rad is op 31 december 1999 in gebruik genomen en stopt niet tijdens de rit voor instappen omdat het rad zo langzaam draait dat de bezoekers gemakkelijk in kunnen stappen. Een rit duurt ongeveer een half uur.

St. Pauls Cathedral

St. Pauls Cathedral is een grote Kathedraal in de City, het gebouw heeft een hoogte van 108 meter en werd gebouw in de 17e eeuw. Het gebouw is gebouwd met Portlandsteen, een soort kalksteen en heeft een barok / renaissance uitstraling. De koepel van de kathedraal is een van de grootste ter wereld, alleen de St. Pieter in Rome is groter. In de Whispering Gallery kan zelf met een fluistertoon goed verstaan worden. Ook is het mogelijk naar de top van het gebouw te gaan via een gietijzeren spiraaltrap om daar een mooi uitzicht op Londen te hebben.

Tower Bridge

De Tower Bridge is een bascule brug die 244 meter lang is. Er is 8 jaar over de bouw gedaan voordat de brug in 1894 open ging. Deze brug dankt zijn naam aan de Tower of London die vlak naast de brug ligt. De brug is een van de bekendste attracties van Londen, karakteristiek zijn de twee torens van 65 meter hoogte ontworpen door architect Horace Jones. Er kan een tour gedaan worden door alle onderdelen van de brug, de torens en de machinekamers waarbij alles wordt uitgelegd door schermen. Deze tocht duurt zo,n 1,5 uur.

Tower of London

De Tower of London heeft verschillende functies gehad waaronder fort, koninklijk paleis, gevangenis, museum en arsenaal. Tijdens de wereldoorlogen diende het complex weer als gevangenis waar Duitse spionnen werden gevangen gehouden. Tegenwoordig dient de Tower, zoals het complex meestal genoemd wordt, als museum waar de Koninklijke juwelen te bezichtigen zijn, net als de wapengeschiedenis en oorlogstrofeeën.

Westminster Abbey

Westminster Abbey staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is een kerk. Het is de plaats waar de begrafenissen, kroningen en trouwerijen van het Britse koningshuis plaatsvinden. Daarnaast liggen er beroemdheden begraven waaronder Isaac Newton, Charles Darwin, Charles Dickens en Willem III van Oranje. Bij elkaar zijn meer dan 3000 mensen begraven en zijn er meer dan 600 monumenten aanwezig.

Westminster Palace

Westminster Palace wordt ook wel Houses of Parliament genoemd omdat het paleis het Britste parlement huisvest, zegmaar de Nederlandse eerste en tweede Kamer. Uitschieters zijn de beroemde Big Ben die 96 meter hoog is aan de ene kant van het complex en de Victoria Tower aan de andere kant. De Big Ben is eigenlijk de naam van de grote Klok die in de toren Saint Stephan’s hangt. Dit wordt vaak door elkaar gehaald. De klok Big Ben is een van de zwaarste en grootste ter wereld, het heeft een diameter van 2,7 meter en weegt meer dan 13.000 kilo. Naast de Big Ben hangen nog 4 klokken in de toren. Bezoekers kunnen debatten van parlementsleden volgen of een rondleiding door het complex volgen. Voor buitenlandse bezoekers is dit alleen mogelijk tijdens de zomer opening, een bezoek duurt ongeveer 75 minuten.


Musea in Londen

Het aantrekkelijke van Londen is dat zo goed als alle musea gratis te bezoeken zijn. Hierdoor kan een bezoek aan een museum gemakkelijk binnen een beperkt budget passen. Doordat de musea gratis zijn is het er ook redelijk druk. Soms is het mogelijk dat voor een tijdelijke of speciale expositie apart betaald moet worden. Londen telt meer dan twintig musea variërent in grote en thema, hieronder een lijst met de grootste en bekendste musea in Londen.

British Museum

Dit museum is een van de bekendste en grootste musea van de wereld. Het is daarnaast ook het Nationaal Museum van het Verenigd Koninkrijk. Het museum is 75.000m2 groot en krijgt jaarlijks bijna 6 miljoen bezoekers. Momenteel heeft het museum ongeveer 8 miljoen objecten, hiervan wordt een gedeelte gebruikt voor expositie. Het museum is onderverdeeld in de volgende categorieën: Afrika, Amerika, het oude Egypte, het oude Griekenland en Rome, Azie, Europa, Midden Oosten, kleinere thema’s als munten en klokken en een ruimte voor wisselende exposities.

Dit museum voor de schilderkunst van de grote meesters herbergt onder andere de beroemde Zonnebloemen van Vincent van Gogh. Daarnaast hangen er werken van Rembrandt, Da Vinci, Rubens, Van Rijn, Vermeer, Monet, en Michelangelo. De focus van dit museum ligt op West Europese schilderkunst van de periode 1250 tot 1900. Dit museum is een mustsee voor kunstliefhebbers en is gratis toegankelijk. Er hangen 2300 doeken in ruimtes die verdeeld zijn in diverse periodes waaronder 1250 tot 1500, de totale vloeroppervlakte is meer dan 45.000 m2.

Natural History Museum

Dit museum behoort tot de grootste natuurhistorische musea ter wereld. Dit museum is ideaal voor kinderen, zo kunnen kinderen in de rode zone beleven wat een aardbeving is en ‘investigate’ is het experience centre van het museum. Een spectaculair gedeelte van dit museum zijn de dinosauriërs. Levensechte poppen en skeletten van dinosauriërs zijn te bekijken. Daarnaast zijn er de modellen van walvissen waaronder de blauwe vinvis, het grootste schepsel ooit.

Tate Britain Museum

Tate Britain is zoals het zelf zegt het thuis van de Britse kunst van 1500 tot nu, zo zijn er portretten van Queen Elisabeth 1, werken van dierenschilder George Stubbs. Speciale aandacht gaat uit naar Blake, Turner en Constable, deze hebben aparte ruimtes in het gebouw. De Turner collectie heeft zelf een eigen speciaal gebouwde Clore Gallery met meer dan 300 schilderijen en duizenden aquarellen. De standaardexpositie van dit museum is gratis toegankelijk en een aanrader is de gratis rondleiding.

Tate Modern

Het museum Tate modern is gratis te bezoeken en is het nationaal museum voor internationale moderne kunst. Het museum is te bereiken via de moderne loopbrug over de Thames, Millenium Bridge. Tate modern is een rechthoekig gebouw met een toren van 99 meter, vroeger was dit gebouw een electriciteitscentrale. Het is verbouwd door de beroemde architecten Herzog & de Meuron, bekend van het Olympisch stadion in Peking. Het museum is vanaf de 7e verdieping ook een schitterend uitzichtpunt op de st Paul’s Cathedral en de rest van Londen. In de vloer van de grote hal loopt een grote scheur, dit is een overblijfsel van een eerdere expositie. De oppervlakte van 12.000m2 en de 88 zalen bieden genoeg keuze, onder andere beroemde kunstenaars als Warhol, van Gogh, Dali en Picasso.


Sportactiviteiten

Londen heeft jaarlijks een aantal grote sportevenementen binnen de stadsgrenzen en daarnaast ook een paar grote voetbalclubs die op het hoogste niveau meedraaien. Tip: bekijk ook onze all inclusive voetbalreizen.

 • London Marathon: De marathon van Londen wordt meestal in April gehouden en staat aangeschreven als een van de snelste ter wereld. Jaarlijks doen er zo’n 40.000 mensen aan mee, waaronder de wereldtop onder de marathon renners. De route loopt elk jaar anders maar doet altijd trekpleisters aan zoals de Tower Bridge en Buckingham Palace.
 • Wimbledon: Dit jaarlijks terugkerende tennistoernooi, is een van de meest prestigieuze toernooien ter wereld. Dit traditionele toernooi wordt gehouden in de wijk Merton en het complex bestaat uit 18 grasbanen en een enorm Centre Court. Wimbledon wordt jaarlijks gehouden in Juni en Juli.
 • Oxford & Cambridge boat race: Deze bootrace over de Theems is een oude traditie tussen de Universiteiten Oxford en Cambridge. De eerste editie was in 1829 en wordt jaarlijks in April gehouden. In twee roeiboten van 8 personen elk wordt een afstand van bijna 7 kilometer afgelegd. Over het hele parcours staan de mensen rijen dik aan te moedigen. Langs het parcours staan grote tv schermen om het spektakel te kunnen volgen.
 • Arsenal FC: Arsenal is een voetbalclub uit het noorden van Londen in de wijk Highburry. De club was de club van Robbin van Persie, waar eerder ook al Dennis Bergkamp en Giovanni van Bronckhorst al furore maakte. Het stadion, Emirates Stadium, staat midden in de wijk en kan rond de 60.000 toeschouwers kwijt. In het stadion kan een rondleiding gevolgd worden of het Arsenal museum bezocht worden.
 • Chelsea FC: Chelsea FC is opgericht in 1903 en speelt de wedstrijden in het Stamford Bridge Stadium. In dit stadion dat direct naast het spoor in het zuidwesten van Londen ligt kunnen 42.000 toeschouwers. Bij het stadion kan een rondleiding gedaan worden.
 • Fulham FC: Fulham FC is opgericht in 1879 en speelt de wedstrijden in het Craven Cottage Stadium. In het stadion dat niet ver weg ligt van het Chelsea stadion kunnen iets meer dan 24.000 mensen. Het stadion ligt direct naast de Theems. De club is geen topclub van de Premier League maar heeft wel ambities dit te worden.
 • Tottenham Hotspurs FC: Tottemham Hotspur werd opgericht in 1882 en speelt de wedstrijden op het White Hart Lane. In het stadion dat in de wijk Tottenham, ver ten noorden van het centrum, ligt kunnen ongeveer 36.000 toeschouwers. De club heeft een aantal keer de FA Cup (de engelse beker) en het landskampioenschap gewonnen.
 • Queens Parks Rangers FC: QPR is een voetbalclub die de thuiswedstrijden speelt in het Loftus Road Stadium wat iets ten westen van het centrum van de stad ligt. De club speelde vroeger al in de Premiere League maar heeft een sportief dal meegemaakt waarin ze zelfs uitkwamen in de derde engelse divisie. Na twaalf jaar afwezigheid is de club begin van weer gepromoveerd naar de Premiere League.

Evenementen

Londen kent verschillende grootschalige en kleinschalige evenementen met uiteenlopen onderwerpen. Van sport en muziek tot Chinees Nieuwjaar.

 • Notting Hill Carnival: Notting Hill Carinval is het grootste Caribisch feest van Europa dat meerdere dagen duurt en jaarlijks zo’n 8 miljoen bezoekers trekt. Er zijn verschillende optochten met veel muziek en praalwagens, er wordt veel eten verkocht en er zijn veel mensen in allerlei kostuums. Het Carnaval is ieder jaar op de laatste maandag van Augustus en de zondag daarvoor. Die maandag is Bank Holiday, dan is iedereen vrij.
 • Trooping the Colour: Trooping the Colour is een ceremonie ter ere van de verjaardag van de Koningin. Het is een grote parade en defilé en een traditie in Engeland. De parade loopt vanaf Buckingham Palace via The Mall, langs het Koninklijke park St James’s Park naar Horse Guard Road. De parade wordt al gehouden sinds de 17e eeuw. Langs de route staan gewoonlijk veel mensen. De parade wordt gehouden op de tweede zaterdag van Juni.
 • BBC Promenade Concerts: Dit beroemde concert voor klassieke muziek wordt ieder jaar gehouden in Hyde Park. De BBC noemt het evenement een Picknick style event, dit bekent op het gras zitten. Vele bekende internationale sterren hebben hier opgetreden.
 • London Film Festival: Tijdens het filmfestival dat 3 weken duurt kunnen bezoekers tegen goedkope tarieven allerlei internationale films bekijken. Er worden ongeveer 300 verschillende films uit 60 landen gespeeld, waarbij er veel acteurs en regisseurs aanwezig zijn. Ook worden er prijzen uitgereikt.
 • Great British Beer Festival: Het festival dat gehouden wordt in Earls Court Exhibition Centre kunnen bezoekers allerlei biersoorten proeven. Jaarlijks proeven ongeveer 65.000 mensen allerlei soorten bier. Het festival is niet gratis toegankelijk.
 • St Patricks Day: Deze dag kent veel evenementen in Londen zoals een parade en een festival bij Leicester Square en Trafalgar Square. Er is veel aandacht voor de kleur groen en Ierland. Er is allerlei muziek door heel de stad.
 • Kerst in Londen: Het winkelgebied rond Oxford Street en Regent Street is versierd met veel kerstverlichting en zijn er diverse schaatsbanen zoals bij de Tower of London in de kerstvakantie. Er is ook een kerstmarkt in de O2 Arena. Hyde Park heeft zelfs een Winter Wonderland. In begin december worden de lichtjes in de boom aan Trafalgar Square ontstoken.

Plaats een reactie