4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Strandvakantie: Mooiste stranden van Frankrijk

Ben jij al klaar om te verkennen naar je volgende strandvakantie in Frankrijk? Laat me je in deze blog meenemen op een droomreis langs de mooiste stranden van Frankrijk. Van de sprankelende Côte d’Azur tot de ruige Atlantische kust, de diversiteit van Franse stranden is adembenemend. Zet je voeten in het zachte zand van Plage de la Côte des Basques, surf op de golven van Plage du Sillon, of voel de zon op je gezicht in de chique omgeving van Plage de Pampelonne. De kustgebieden zijn zeer geschikt voor gezinnen met kinderen maar ook voor avontuurlijke volwassenen!

🏖️ Ontdek verborgen juweeltjes zoals de afgelegen Calanque d’En-Vau, of de rustige Plage des Pêcheurs, gelegen in het pittoreske Biarritz. Laat je betoveren door de historische landingstranden van Normandië, of dompel je onder in de natuurlijke schoonheid van Plage de Palombaggia. Of je nu een fanatieke watersporter bent, op zoek naar het perfecte familievriendelijke uitstapje, of je wilt gewoon ontspannen en genieten van het spectaculaire landschap, de stranden van Frankrijk hebben voor elk wat wils. In deze blog nemen we je mee op een virtuele tour langs 16 van de meest indrukwekkende Franse kustparels. Duik erin en begin je Franse strandavontuur!


Santa Giulia

Santa Giulia is niet alleen een strand, maar een paradijsje gelegen aan de zuidoostkust van Corsica. Met haar turquoise water en wit zand, omsloten door heuvels vol met weelderige vegetatie, biedt het een bijna tropische ervaring. Het strand is geliefd bij gezinnen vanwege haar kalme, ondiepe wateren. Actieve reizigers kunnen kiezen uit een breed scala aan watersporten, zoals kajakken en windsurfen. In de directe omgeving vind je Porto-Vecchio, een historisch stadje vol charme, gekenmerkt door nauwe straatjes en versterkte muren. Als je iets verder wilt gaan, bezoek dan Bonifacio, spectaculair gelegen bovenop een klif, met uitzicht op de Straat van Bonifacio. In de buurt vind je ook Plage de la Baie de Santa-Manza (zie foto hierboven). Mis ook de kans niet om een bootexcursie te boeken naar de archipel van de Lavezzi-eilanden, een natuurreservaat met bijzondere mariene flora en fauna. Verder lezen? Lees ook onze tips voor een rondreis op Corsica.


Plage de la Corniche

Plage de la Corniche, gelegen in de levendige stad Sete aan de Franse Rivièra, is een van de meest geliefde stranden in de regio. Het fijne zandstrand strekt zich uit over kilometers, omlijst door een boulevard met een rijke verscheidenheid aan winkels en restaurants. Ondanks de stadse omgeving, voelt het strand rustig en ontspannen aan. Watersportliefhebbers kunnen er surfen, zeilen of kitesurfen, terwijl zonaanbidders genieten van het spectaculaire uitzicht op de Middellandse Zee. Sete zelf, vaak genoemd als het ‘Venetië van de Languedoc‘, is bekend om haar schilderachtige grachten en bruggen, een bruisende vismarkt en de jaarlijkse waterspelen ‘Les Joutes’. Voor een verrijkende excursie kan je een boottocht maken door het Étang de Thau, een grote lagune bekend om haar oester- en mosselkweek.


Plage du Sillon

Plage du Sillon is het langste en populairste strand in Saint-Malo, een historische havenstad in Bretagne. Het strand wordt gekenmerkt door haar majestueuze golven, perfect voor surfen, en de indrukwekkende zeegezichten. Een uniek kenmerk zijn de houten golfbrekers, die zich uitstrekken langs het zand en dienen om kusterosie te verminderen. Na een dag op het strand kunnen bezoekers de geplaveide straten van de oude stad van Saint-Malo verkennen, omringd door hoge granieten muren. Proef verse zeevruchten in de vele restaurants of bezoek de historische Saint-Malo kathedraal. Niet ver van het strand is het Grand Aquarium, een favoriete bestemming voor gezinnen. Voor de avontuurlijke reiziger biedt een veerbootverbinding dagtrips naar het nabijgelegen eiland Jersey.


Plage Publique de l’Opera

Plage Publique de l’Opera, gelegen in de betoverende stad Nice, is een publiek kiezelstrand dat het beste van de Franse Rivièra belichaamt. Het kristalheldere water en het panoramisch uitzicht op de Baie des Anges zijn simpelweg betoverend. Ondanks de stedelijke ligging biedt dit strand een serene ontsnapping. Direct naast het strand bevindt zich de beroemde Promenade des Anglais, ideaal voor een schilderachtige wandeling of fietstocht. Nice zelf is een juweel van cultuur en gastronomie, met hoogtepunten zoals de kleurrijke Cours Saleya-markt en het Matisse-museum. Een korte rit naar het westen brengt je naar Antibes, een pittoresk stadje bekend om haar zeefort en het Picasso-museum. Of maak een dagtrip naar het oosten naar het glamoureuze Monaco.

🛫 De beste hotels in deze regio:


La Corniche

La Corniche, gelegen in Marseille, biedt een adembenemend panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee. Dit opmerkelijke kustgebied is een weg meer dan een traditioneel strand, maar langs deze route vind je talrijke toegangspunten tot kleinere, intieme kiezelstranden en inhammen, perfect voor een verfrissende duik. Het is een favoriete plek voor zowel locals als toeristen om te wandelen, joggen of fietsen. Langs La Corniche vind je prachtige villa’s, monumenten en de beroemde Vallon des Auffes, een traditioneel vissershaventje. Het stadscentrum van Marseille, met historische bezienswaardigheden zoals de oude haven en de Notre-Dame de la Garde, is gemakkelijk te bereiken. Bovendien is de Calanques National Park, bekend om zijn verbluffende kalkstenen kliffen en verborgen baaien, een korte rit naar het zuiden.

🛫 De beste hotels in deze regio:


Côte de Basques

Côte de Basques, gelegen in de levendige stad Biarritz, aan de Atlantische kust van Frankrijk, is een prachtig zandstrand omringd door indrukwekkende kliffen. Het strand is een surfersparadijs en wordt zelfs beschouwd als de geboorteplaats van het surfen in Europa. De krachtige golven en het brede strand vormen de perfecte setting voor zowel beginners als ervaren surfers. Wanneer het tij laag is, onthult het strand uitgestrekte zandbanken die ideaal zijn voor zonnebaden en picknicken. Biarritz zelf is een glamoureuze badplaats met prachtige architectuur, zoals het opvallende Hôtel du Palais en de historische vuurtoren. Bezoekers kunnen genieten van heerlijke Baskische gerechten in de vele lokale restaurants. Op een korte afstand bevindt zich Bayonne, een charmant stadje vol cultuur en geschiedenis.


Plage d’Hendaye

Plage d’Hendaye, genesteld in de zuidwestelijke hoek van Frankrijk aan de Baskische kust (dicht bij het Spaanse Baskenland), is het langste zandstrand in het gebied. Met haar zachte golven en bewaakte zwemgebieden, is het bijzonder populair bij gezinnen en beginners in watersporten zoals surfen en stand-up paddleboarding. De iconische tweelingrotsen, Les Deux Jumeaux, vormen een indrukwekkend decor. Hendaye zelf is een charmant stadje met typische Baskische architectuur en een levendige jachthaven. Vanaf het strand ben je slechts een korte boottocht verwijderd van Hondarribia, een pittoresk Spaans vissersdorpje met kleurrijke huizen en heerlijke tapas. Een andere niet te missen bezienswaardigheid in de buurt is het kasteel van Abbadia, een neogotische parel omringd door een natuurreservaat.


Calanque d’En-Vau

Calanque d’En-Vau, genesteld in het hart van het Nationaal Park Calanques tussen Marseille en Cassis, is een verborgen schat. Dit afgelegen kiezelstrand, omringd door torenhoge kalkstenen kliffen en toegankelijk via wandelpaden of per boot, biedt een paradijselijke setting. Het kristalheldere water is perfect voor snorkelen en de steile kliffen zijn een uitdaging voor klimmers. Ondanks zijn afgelegenheid, kan het in de zomer druk worden, dus vroege aankomst wordt aangeraden. Cassis, op slechts een korte rit afstand, is een schilderachtig vissersdorpje met kleurrijke huizen, gezellige restaurants en de beroemde witte wijngaarden. Bezoekers kunnen een boottocht boeken om de andere calanques in de omgeving te verkennen, of een wandeling maken naar Cap Canaille, het hoogste zeeklif van Frankrijk, voor een onvergetelijk uitzicht.


Plage de Pampelonne

Plage de Pampelonne, gelegen nabij de glamoureuze stad Saint-Tropez aan de Côte d’Azur, is misschien wel het beroemdste strand van Frankrijk. Deze 5 km lange strook van gouden zand is een speeltuin voor de jetset, met luxe strandclubs en chique restaurants. Ondanks zijn reputatie, biedt het strand ook rustigere stukken voor degenen die op zoek zijn naar ontspanning. Het kristalheldere water en de zachte zandduinen creëren een paradijselijk decor. Saint-Tropez, met zijn schilderachtige oude haven, boetieks van wereldklasse en het Musée de l’Annonciade, is een kort ritje verwijderd. Voor een alternatieve dagtocht kun je de schitterende dorpen Gassin en Ramatuelle verkennen, beide bekend om hun middeleeuwse charme en adembenemende uitzichten over de wijnvelden en de Middellandse Zee.

🛫 De beste hotels in deze regio:


Plage des Grands Sables

Plage des Grands Sables, gelegen op het idyllische eiland Belle-Île-en-Mer in Bretagne, is het enige zuidwaarts gerichte strand op het eiland en het langste. Dit brede zandstrand wordt omgeven door duinen en rotsen, waardoor het een ideale plek is voor gezinnen en strandliefhebbers. Het strand is ook populair bij windsurfers en kajakkers. Belle-Île-en-Mer, bereikbaar via een korte veerboot vanaf het vasteland, is een oase van natuurlijke schoonheid met zijn ruige kustlijnen, charmante dorpjes en kleurrijke haven van Le Palais. In het nabijgelegen dorp Locmaria kun je de oudste kerk van het eiland verkennen, en in Bangor vind je adembenemende kliffen. Mis het niet om een fiets te huren en de schilderachtige paden rond het eiland te verkennen, of om de lokale culinaire lekkernijen te proeven, zoals de verse zeevruchten.


Plage Notre Dame

Plage Notre Dame, gelegen op het eiland Porquerolles in de Îles d’Hyères archipel van Zuid-Frankrijk, is een ongerepte oase. Dit zandstrand is omzoomd door dennenbossen en de azuurblauwe Middellandse Zee, en staat bekend als een van de mooiste stranden van Europa. Het heldere, ondiepe water en de natuurlijke schaduw maken het een perfecte plek voor gezinnen. Porquerolles, toegankelijk per boot vanaf het vasteland, combineert de charme van een mediterraan dorp met de rust van een autovrij eiland. Het eiland staat vol met geurige eucalyptusbomen, wijngaarden en oude forten die een panoramisch uitzicht bieden. Fietsverhuur is beschikbaar voor bezoekers die de talrijke paden en andere stranden willen verkennen. Bezoek het Fondation Carmignac, een kunstmuseum midden in een prachtige tuin.


Normandië

Normandië, hoewel bekend om zijn rijke geschiedenis en prachtige platteland, biedt ook enkele indrukwekkende stranden. De D-Day stranden zoals Omaha Beach en Utah Beach hebben historisch belang en bieden lange zandstranden en rustgevende uitzichten op het Kanaal. Het nabijgelegen historische stadje Bayeux, met zijn beroemde tapijt, is een must-visit. In het noorden, in de buurt van de stad Dieppe, vind je de kiezelstranden van Alabaster Coast, beroemd om de opvallende witte kliffen. De charmante badplaats Étretat is bekend om zijn spectaculaire boog- en naaldrotsformaties. Voor een zandstrandervaring kun je terecht in Deauville, met zijn glamoureuze promenade, luxe winkels en beroemde jaarlijkse Amerikaanse filmfestival.


Plage de Palombaggia

Plage-de-Palombaggia

Plage de Palombaggia, gelegen aan de zuidkust van Corsica, wordt vaak genoemd als een van de mooiste stranden van het eiland. Het wordt gekenmerkt door fijn wit zand, turquoise water en een reeks roze granieten rotsen die bijdragen aan zijn unieke esthetiek. De dennenbomen aan de rand van het strand bieden een natuurlijke schaduw, waardoor het ideaal is voor gezinnen. Ondanks zijn populariteit behoudt het strand een gevoel van rust en ruimte. In de buurt ligt de stad Porto-Vecchio, met zijn charmante oude stad, levendige cafés en historische bezienswaardigheden zoals de Genuese citadel. Voor degenen die graag het buitenleven verkennen, biedt het nabijgelegen natuurgebied L’Ospedale uitstekende wandelmogelijkheden met panoramische uitzichten.


La Grande Plage (Biarritz)

La Grande Plage in Biarritz, een luxe badplaats in het Baskenland van Frankrijk, is het episch centrum van de stad en een waar paradijs voor strandliefhebbers en surfers. Het uitgestrekte zandstrand is omringd door elegante Belle Époque-architectuur. De levendige sfeer, het bruisende stadsleven en de wereldberoemde golven trekken zowel de lokale bevolking als toeristen aan. Wandel langs de kustlijn en geniet van het uitzicht op de vuurtoren van Biarritz, of verken de luxueuze boetieks en gastronomische restaurants van de stad. Voor een culturele onderbreking, bezoek het nabijgelegen Musée de la Mer, een zeemuseum dat een verscheidenheid aan zeeleven huisvest. Slechts een korte rit landinwaarts en je bevindt je in het charmante Baskische platteland, ideaal voor wandel- en fietstochten.


Plage de la Côte des Basques

Plage de la Côte des Basques, genesteld in het hart van Biarritz, is een surfersparadijs en wordt vaak beschouwd als de geboorteplaats van het surfen in Europa. De golven zijn perfect voor zowel beginners als ervaren surfers en er zijn veel surfscholen langs de kust. Het prachtige zandstrand is omzoomd door hoge kliffen en biedt adembenemende uitzichten op de Baskische kust en de bergen. Vergeet niet om de beroemde Rocher de la Vierge te bezoeken, een standbeeld gelegen op een rots in zee, bereikbaar via een ijzeren brug. Verken ook de nabijgelegen straten vol met lokale winkels, boetieks en traditionele Baskische eetgelegenheden. In de zomer vindt hier het Biarritz Surf Festival plaats, een evenement dat surfers en toeschouwers van over de hele wereld trekt.


Plage des Pêcheurs

Plage des Pêcheurs, gelegen in het charmante Biarritz, is een kleine, intieme baai genesteld tussen steile kliffen en de historische Port des Pêcheurs, de oude vissershaven. Het is een verborgen pareltje weg van de drukte, waar je de traditionele sfeer van de Baskische kust kunt proeven. Het strand, bereikbaar via een stenen trap, wordt bij eb een oase van rust. Het nabijgelegen Aquarium de Biarritz is een perfecte daguitstap voor gezinnen. Laat je ook verleiden door de geplaveide straten van Biarritz, met hun lokale markten, eetgelegenheden en boetieks.


Welke stranden zijn zeer geschikt om te surfen?

Als surfliefhebber zijn er een aantal stranden in Frankrijk die je zeker niet mag missen. Biarritz, het surfmekka van Europa, huisvest enkele geweldige surfspots. De Grande Plage is het meest bekend, maar ook Plage de la Côte des Basques is populair, vooral bij longboarders. Een ander opmerkelijk surfstrand is Plage de la Piste in Capbreton. Dit is een favoriet van de professionals dankzij de krachtige golven en consistente swell. Niet ver daarvandaan ligt ook Plage d’Hossegor, dat vaak ‘de surfhoofdstad van Frankrijk’ wordt genoemd en jaarlijks grote surfcompetities organiseert. In Bretagne heb je Plage de la Torche, bekend om zijn sterke wind en hoge golven, ideaal voor windsurfen en kitesurfen. In Normandië biedt Plage de Siouville-Hague, met zijn langgerekte kustlijn en betrouwbare golven, een heerlijke surfervaring. De laatste aanbeveling is Plage de la Gravière in Hossegor. Dit strand staat bekend om zijn krachtige, holle golven, die zowel beginners als ervaren surfers uitdagen.

Welke stranden zijn zeer geschikt om te snorkelen en duiken?

Het turquoise water van Frankrijk biedt een schat aan duik- en snorkellocaties voor de waterliefhebber. Een van de meest spectaculaire is de baai van Villefranche-sur-Mer in de Côte d’Azur. Het kalme, kristalheldere water, gecombineerd met het rijke zeeleven, maakt dit tot een topkeuze voor zowel beginners als ervaren duikers. Voor het beste van de Middellandse Zee, ga je naar de Calanque d’En-Vau in de buurt van Cassis. Met zijn beschutte inhammen en overvloed aan zeeleven is dit een paradijs voor snorkelaars. Een andere aanrader is het eiland Porquerolles, dat deel uitmaakt van het nationale park Port-Cros. Met zijn beschermde riffen, oude scheepswrakken en divers zeeleven is dit een toplocatie voor duikers. Aan de Atlantische kust kun je naar het Île d’Oléron, waar de wateren vol oesters, mosselen en ander zeeleven zitten. En in Corsica, bekend om zijn biodiversiteit, is de Plage de Palombaggia een must voor elke duikliefhebbers.

Zijn er in de binnenlanden ook mooie strandjes, riviertjes en meertjes te vinden?

Jazeker, het Franse binnenland herbergt enkele verborgen parels voor de strandliefhebber. Denk aan de rivieren in de Ardèche en de Pyreneeën. Het meer van Annecy in de Haute-Savoie (Rhône-Alpes) regio staat bekend om zijn schitterende turkooizen water, omringd door majestueuze bergen. Je kunt er relaxen op de talrijke zand- en grasstranden en genieten van een verfrissende duik in het heldere water. Het Lac de Sainte-Croix in de Gorges du Verdon, met zijn felblauwe water en uitgestrekte kiezelstranden, is een andere topper. Het ligt in het hart van de Provence en biedt tal van watersportmogelijkheden. Een minder bekend juweeltje is het Lac de Vassivière in de regio Limousin. Dit meer is omgeven door uitgestrekte bossen en heeft verschillende zandstranden die ideaal zijn voor een ontspannen dagje uit. In de Dordogne vind je het Lac de Neufont, een charmant meer met een zandstrand waar je heerlijk kunt zonnebaden of zwemmen.

Plaats een reactie