4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Strandvakantie: Mooiste stranden van Portugal

In deze blog nemen we je mee op een bijzondere reis door het adembenemende kustlandschap van Portugal. Je staat op het punt om in dit artikel de top 13 stranden van dit geweldige land te ontdekken. Deze selectie is niet zomaar een lijst, maar een zorgvuldige verzameling van stranden die de ware diversiteit en schoonheid van Portugal’s kustlijn tonen. Laat je inspireren door deze lijst en maak van je volgende vakantie een onvergetelijke strandervaring.

🏖️ Van het wilde en ruige noorden met zijn dramatische kliffen en ongerepte stranden tot de glinsterende, zonovergoten zuidelijke kust van de Algarve, elk strand vertelt een uniek verhaal. Je vindt hier afgelegen, verborgen baaien zoals Praia da Marinha, waar het turkooizen water tegen de goudkleurige rotsen kabbelt. Je ontdekt wereldberoemde surfspots zoals Praia da Nazaré, waar golven het landschap domineren en surfers de ultieme uitdaging bieden. Maar ook charmante eilandstranden zoals Ponta da Calheta op Porto Santo met zijn gezondheidsbevorderende zand. Elk van deze bestemmingen heeft een rijke cultuur en geschiedenis, met nabijgelegen dorpen en steden waar traditionele gebruiken en gastronomie samengaan met het moderne leven. Neem de tijd om elke plek te verkennen, van de sprankelende wateren van Praia de Benagil tot de levendige stedelijke sfeer van Praia da Ribeira de Cascais.


Praia de Dona Ana

Praia de Dona Ana, genesteld aan de gouden kustlijn van de Algarve, is een juweel onder de Portugese stranden. Dit kleine paradijs is beroemd om zijn verbluffende geologische formaties, smaragdgroene wateren en fijn, goudkleurig zand, een perfecte omgeving voor zonnebaden of zwemmen. De omliggende kliffen bieden schaduwrijke plekken, terwijl de azuurblauwe zee een perfecte duiklocatie biedt met een rijk onderwaterleven. Maak een wandeling langs de kustlijn en ontdek Lagos, een charmant stadje dat geschiedenis, cultuur en avontuur combineert. Bezoek de historische bezienswaardigheden, geniet van de lokale keuken en proef de wijnen van de regio. Boottochten naar de grotten van Ponta da Piedade zijn een must. Je vaart langs natuurlijke boogbruggen, zee-grotten en afgelegen strandjes, een adembenemende ervaring.

🛫 Mooie resorts in deze regio:


Zambujeira do Mar

Aan de adembenemende westkust van de Alentejo ligt het pittoreske Zambujeira do Mar, een onontdekt pareltje van Portugal. Dit strand, met zijn fijne zand en verfrissende golven (ideaal voor beginnende surfers, zie foto), is een droom voor liefhebbers van rust en natuur. Vergeet niet de hoge kliffen te beklimmen voor een panoramisch uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het nabijgelegen dorp Zambujeira do Mar, met zijn witgekalkte huizen en bloeiende bloemen, biedt een charmante toevluchtsoord na een dag op het strand. Proef de regionale specialiteiten in de lokale restaurants of ga mee met de vissers om de versheid van de oceaan te ervaren. Bovendien ligt het strand langs de Rota Vicentina, een populaire wandelroute, ideaal voor actieve reizigers. Jaarlijks wordt hier het Festival do Sudoeste gehouden, een muziekfestival dat muziekliefhebbers uit heel Europa trekt. Zambujeira do Mar biedt een authentieke Portugese strandervaring, ver weg van de drukke toeristische plekken.


Praia de Falésia

De Praia de Falésia, een van de langste stranden in Portugal, is een verbluffend stuk van ongerepte natuur. Dit strand, gelegen tussen de steden Albufeira en Vilamoura, staat bekend om zijn indrukwekkende kliffen met een spectaculair kleurenpalet van rood, bruin en wit. Het contrast van deze kleuren tegen de glinsterende blauwe zee en het witte zand creëert een visueel spektakel dat de perfecte achtergrond vormt voor uw vakantiefoto’s. Hoewel afgelegen, biedt het nabijgelegen dorp Olhos de Água lokale voorzieningen zoals restaurants en winkels. Voor golfliefhebbers zijn er enkele van de beste golfbanen van de Algarve in de buurt te vinden. Een wandeling langs de klif-top paden onthult panoramische uitzichten die de adem benemen.

🛫 Mooie resorts in deze regio:


Praia da Marinha

Praia da Marinha, gelegen aan de zuidkust van de Algarve, is een van de meest gefotografeerde en gevierde stranden van Portugal. Befaamd om zijn kenmerkende dubbele boog en azuurblauwe water, biedt dit strand een unieke natuurlijke schoonheid die reizigers van over de hele wereld trekt. De omringende kalkstenen kliffen, doordrenkt met fossielen, zijn een paradijs voor geologieliefhebbers. Dichtbij, nodigt het pittoreske vissersdorp Carvoeiro toeristen uit voor een ontspannen middag van struinen door de smalle straatjes, dineren in charmante zeevruchtenrestaurants en genieten van live Fado muziek. Voor de avontuurlijke reiziger, zijn er boottochten beschikbaar om de nabijgelegen grotten en zeekraters te verkennen. Deze regio is ook een fantastische plek voor snorkelen, met helder water vol zeeleven.


Praia de Benagil

Praia de Benagil, genesteld in de Algarve, is een bijzonder hoogtepunt van de Portugese kust. Dit kleine maar opvallende strand is wereldwijd bekend om de nabijgelegen Algar de Benagil, een indrukwekkende zee-grot die alleen per boot, zwemmen of SUP kan worden bereikt. Eenmaal binnen word je beloond met een uniek uitzicht op de hemel door een natuurlijk gat in het grotplafond, een ervaring die niet te missen is. Het dorp Benagil zelf is een schilderachtig vissersdorp, waar je kunt genieten van verse zeevruchten in een van de familie-eetgelegenheden. In de omgeving bevindt zich ook het beroemde wandelpad, de “Sete Vales Suspensos” die door sommigen beschouwd wordt als het mooiste van de Algarve. Of je nu kiest voor ontspanning op het strand, avontuur in de grot, of het ontdekken van de lokale cultuur, Benagil biedt een authentieke Algarviaanse ervaring.


Praia de Rocha

Praia da Rocha, gelegen in de levendige stad Portimão, is meer dan een typisch strand. Dit uitgestrekte stuk van fijn goudkleurig zand, omringd door rotsformaties en azuurblauwe zee, is een favoriet onder zowel zonaanbidders als avonturiers. Langs de boulevard vind je een scala aan restaurants, bars en winkels, evenals casino’s en nachtclubs, wat het tot een uitstekende bestemming maakt voor degenen die op zoek zijn naar een levendige vakantie. Vanaf het strand heb je een gemakkelijke toegang tot de historische Fortaleza de Santa Catarina, een fort met een adembenemend uitzicht op de Atlantische Oceaan. Voor de actieve reiziger biedt Praia da Rocha verschillende watersportmogelijkheden, van surfen tot jetskiën. Nabijgelegen excursies omvatten boottochten langs de kust of bezoeken aan het charmante vissersdorpje Alvor.

🛫 Mooie resorts in deze regio:


Praia da Ribeira de Cascais

Het charmante Praia da Ribeira, ook bekend als het vissersstrand, ligt in het hart van het historische centrum van Cascais. Dit compacte, stedelijke zandstrand is een levendige ontmoetingsplek waar de lokale bevolking en toeristen samen komen. Hier ziet u vissers hun netten herstellen naast zonnebadende toeristen, wat een unieke, authentieke sfeer geeft. Een korte wandeling langs de kust brengt u naar de jachthaven van Cascais en de historische bezienswaardigheden zoals het Fortaleza de Cascais. Proef traditionele Portugese delicatessen in een van de vele restaurants rondom het plein Largo de Camões. Een bezoek aan het nabijgelegen Paula Rego Museum, met zijn opmerkelijke hedendaagse kunst, is ook een aanrader. Met Lissabon op slechts 30 minuten afstand per trein, dient Praia da Ribeira ook als een rustige uitvalsbasis voor het verkennen van de bruisende hoofdstad.

🛫 Mooie accommodatie in deze omgeving:


Praia da Conceição

Praia da Conceição, gelegen in Cascais, is een geliefde plek voor zowel inwoners als toeristen. Dit idyllische stadsstrand, omringd door historische gebouwen en restaurants, biedt een perfecte mix van stadsgemak en kustcharme. Het zachte zand en het kalme, heldere water maken het ideaal voor gezinnen en zwemliefhebbers. De elegante promenade is perfect voor een ontspannen wandeling en biedt een breed scala aan eetgelegenheden en winkels. De nabijheid van het treinstation maakt het gemakkelijk bereikbaar vanuit Lissabon. Een korte wandeling brengt u naar de charmante oude binnenstad van Cascais, waar u de Igreja da Assunção en het Museu Condes de Castro kunnen ontdekken. Voor natuurliefhebbers is het Parque Marechal Carmona, een prachtig groen toevluchtsoord, een bezoek waard.


Ponta da Calheta

Ponta da Calheta op Porto Santo eiland, is een unieke bestemming in de Portugese archipel. Met zijn bijna 9 kilometer aan gouden zand en kristalhelder water, wordt dit strand beschouwd als een van de mooiste van Portugal. Zijn geneeskrachtige zand, rijk aan mineralen, biedt een unieke troef voor de gezondheidsbewuste reiziger. Het strand loopt zachtjes af in de zee, waardoor het veilig is voor gezinnen met kinderen. Het nabijgelegen dorp Vila Baleira biedt een charmante historische omgeving, met het Christopher Columbus Museum als hoogtepunt. Aan de jachthaven kunt u zeilboten huren voor tochten rond het eiland of duikexcursies boeken om de rijke onderwaterwereld te ontdekken. Bezoekers kunnen ook genieten van paardrijden of fietsen langs de kustlijn.


Praia do Camilo

Praia do Camilo in Lagos, is een klein juweel aan de westkust van de Algarve. Omgeven door imposante kliffen en toegankelijk via een houten trap met 200 treden, is dit afgelegen strand de perfecte plek voor rustzoekers. De heldere turquoise wateren zijn ideaal om te snorkelen en de rotspartijen zorgen voor schaduwrijke plekken om te ontspannen. Vanaf de klif biedt het O Camilo restaurant een spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan, terwijl je geniet van de lokale keuken. In de buurt vindt je de iconische Ponta da Piedade, een verzameling van natuurlijke zeegrotten en -bogen die zeker het verkennen waard zijn per boot. Het levendige centrum van Lagos, met zijn geplaveide straatjes, historische gebouwen en bruisend nachtleven, ligt op slechts een paar minuten rijden.


Praia de Miramar

Praia de Miramar, gelegen in het charmante stadje Vila Nova de Gaia, nabij Porto, is een adembenemend strand beroemd om de Capela do Senhor da Pedra, een iconische kapel gelegen op een rots in de zee. Dit brede strand is omgeven door duinen en biedt een uitgestrekte zandvlakte voor zonaanbidders, surfers en families. De geplaveide promenade langs het strand is bezaaid met cafés en restaurants waar je de heerlijke lokale keuken kunt proeven. Een korte treinrit brengt je naar het bruisende Porto, beroemd om zijn portwijnkelders en de historische Ribeira wijk. In de nabije omgeving kun je golfen in de Miramar Golf Club of genieten van een wandeling door de aangelegde tuinen van het Serralves Museum.


Porto Santo

Porto Santo, een paradijselijk eiland in de Madeira-archipel, herbergt een van de meest opvallende stranden van Portugal: Praia de Porto Santo. Dit bijna 9 km lange strook van fijn, goudkleurig zand strekt zich uit langs de zuidelijke kust van het eiland, met een kalme, kristalheldere zee die ideaal is voor zwemmers en watersportliefhebbers. Het zand staat bekend om zijn therapeutische eigenschappen, ideaal voor een natuurlijke spabehandeling. Het eiland zelf is rijk aan historische charme, zoals de ontdekkingsreiziger Christopher Columbus, wiens huis nu een fascinerend museum is. Buiten de historische bezienswaardigheden biedt Porto Santo ook uitstekende golfmogelijkheden in de Porto Santo Golf Club. Verken het natuurlijke landschap door te wandelen of te paardrijden.


Praia da Nazaré

Praia da Nazaré is een spectaculaire plek, bekend om de hoogste surf golven ter wereld, dankzij de unieke onderzeese canyon. De gouden zandkust is een prachtige plek voor zonnebaden en wandelen, met een levendige promenade vol met zeevruchtenrestaurants en traditionele winkels. Het nabijgelegen vissersdorp Nazaré heeft een diepe maritieme traditie, weerspiegeld in de kleurrijke houten boten en de vrouwen gekleed in zeven rokken, een lokale gewoonte. Bezoek de Miradouro do Suberco, met adembenemend uitzicht over de stad en de kustlijn. Een korte rit brengt u naar Sítio, het oudste deel van Nazaré, bereikbaar per funicular. Verken hier de Nossa Senhora da Nazaré kerk en de lokale markt. Voor avontuurlijke reizigers worden in het surfseizoen excursies naar de gigantische golven van Praia do Norte aangeboden.

Coral Beach Resort Sharjah
Holiday International Hotel Sharjah
Marbella Resort Sharjah
Occidental Sharjah Grand


Welke stranden zijn heel geschikt voor gezinnen met kinderen?

Voor gezinnen met kinderen zijn veiligheid en plezier cruciaal. Praia da Conceição in Cascais is perfect hiervoor, met kalm water en dichtbij stedelijke faciliteiten. Praia de Miramar nabij Porto biedt naast een veilige zwemomgeving een kindvriendelijke sfeer met nabijgelegen speeltuinen. In de Algarve is Praia de Rocha in Portimão een uitstekende keuze, met ruim zand en tal van restaurants. De beschermde baai van Praia da Dona Ana in Lagos is ook een veilige en pittoreske optie. Tot slot is het gouden zand van Praia de Porto Santo op het eiland Porto Santo, met zijn kalme, warme water, een paradijs voor gezinnen.

Bij welke badplaatsen en baaien kun je goed snorkelen en/of duiken?

Voor een onderwateravontuur is de Algarve je beste keuze. Praia da Marinha, bekend om zijn heldere water en biodiversiteit, is een topkeuze voor snorkelen. Dichtbij ligt Praia de Benagil, met z’n zeegrotten die ontdekt kunnen worden tijdens een snorkel- of duikexcursie. Ook bij Praia do Camilo en Praia de Dona Ana, beiden in Lagos, kun je een fascinerende onderwaterwereld verkennen. Wil je duiken bij een scheepswrak? Dat kan bij Portimão, nabij Praia de Rocha. Het eiland Berlenga, buiten Peniche, biedt nog een spectaculaire duiklocatie met kristalhelder water en een onderzees natuurreservaat.

Plaats een reactie