4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

9 tips voor een stedentrip naar Istanbul

Ga jij binnenkort voor voor vakantie naar Istanbul? Dan is het handig om vooraf te weten wat je hier allemaal kunt zien en kunt doen! Istanbul is een indrukwekkende wereldstad, deels gelegen in Europa en deels in Azië. Met ruim 15.000.0000 inwoners is het de grootste stad van Turkije. In deze blog hebben we 9 handige tips op een rijtje gezet voor jouw volgende rondreis of stedentrip!

1. Haghia Sophia

Istanbul heeft veel van werelds meesterstukken aan architectuur. Één van de belangrijkste daarvan is de Haghia Sophia, vanwege zijn innovatieve vorm, het historische belang en prachtige aangezicht. Vanaf buiten ziet het er al bijzonder uit maar eenmaal binnen is er veel en veel meer te bewonderen, door elkaar lopende culturen, eeuwen en beschavingen. Byzantijnse aangezichten, herinneringen aan de kruisvaarders maar ook veel herkenbare islamitische toonbeelden. Aanrader is om vanaf buiten één van de gidsen mee te nemen die je veel anecdotes en leuke feitjes kunnen verschaffen. Meer over de Haghia Sophia

2. Enorme skyline

Skyline van Istanbul: De meeste skylines van grote steden laten zich makkelijk vullen op één foto, een typerende skyline die je op veel van de ansichtkaarten terug zult vinden. Bij Istanbul is dit allerminst waar; Istanbul is gebouwd op 7 heuvels en dat bepaalt ook in kenmerkende mate de skyline. De oude stad is bekroond met een collectie aan minaretten, doms, en andere prachtige gebouwen is de skyline van Istanbul één van de mooiste wereld waar je van links tot rechts over het heuvelachtige niets anders dan de stad Istanbul ziet voor zover je kan zien. De skyline vormt gewillig een romantische achtergrond voor veel terrassen in onder meer Eminönü en Beyoglu.

Tip: Vooral bij zonsondergang is de skyline van Istanbul schitterend. Het is absoluut de moeite waard een boottrip te maken en dit fenomenale uitzicht te bewonderen. Het Mövenpick Hotel in Istanbul heeft speciale Skyline Suites op de 19e verdieping. Vanuit deze kamers heb je een fantastisch uitzicht over de gehele skyline van Istanbul.

3. Verlies je zelf in één van de bazaars

Istanbul is voorzien van vele chaotische kleurrijke markten, beter bekend als bazaars. Veel mannen zullen dit ervaren als een regelrechte ramp anderen vinden het prachtig. Je kunt hier uren door dit kleurrijke labyrinth slenteren, eten en afdingen op prullaria terwijl de geur van kaneel en kruidnagel je uiteindelijk tegemoet komt op de historische kruidenbazaar. In veel van de kleine tentjes kun je net op de Galatabrug gevangen vis eten terwijl je tegelijkertijd nep-rolexen worden aangeboden.

4. Istiklal Caddesi

Op de Istiklal Caddesi vrij vertaald als onafhankelijkheidsstraat, tref je zowel 21e eeuws Turkije als het oude Turkije met onder meer het buitenproportioneel drukke Taksimplein, het symbolische hart van modern Istanbul. Aan de andere kant van de Istiklal Caddesi heb je Galata wat bestaat uit hobbelweggetjes ingelegd met kasseien en de Galatatoren die al vele eeuwen het veranderende Istanbul ziet. Istiklal is een bijzondere mix van kerken, moskeeën, klassiek en modern, hotels en hamams. Istiklal is één van de meest Europese delen van Istanbul. In de buurt van de Istiklal Caddesi kun je in veel restaurants terecht voor heerlijk eten, drinken, een waterpijp en tevens vindt je in de buurt tevens veel entertainment en clubs voor later op de avond.

5. Badhuizen

Istanbul staat tevens bekend om zijn Hamams. Hamams zijn in Nederland ook wel beter bekend als Turkse stoombaden. In de oude stad van Istanbul vindt je veel mogelijkheden om één van deze badhuizen te bezoeken. Er zijn vele historische badhuizen die al dienst doen sinds de 16e eeuw. Twee van de meest bijzondere Hamams die ook nu nog open zijn, zijn onder meer de Cemberlitas Hamami en de Cagaloglu Hamami, Istanbul mag eigenlijk pas verlaten worden na een bezoek aan één van deze traditionele Hamams. Tip: er zijn ook diverse ultra-inclusive-hotels waar je gebruik kunt maken van privé wellness.

6. Cultuur en musea

Istanbul heeft een groot aanbod aan musea die je eigenlijk niet over kan slaan. Zo is de Proje4L / Elgiz Museum of Contemporary Art één van de top attracties, het Istanbul Modern in Tophane en het Pera Museum in Beyoglu mogen ook zeker niet ontbreken in een museumtrip te Istanbul. Jaarlijks is er verder rond juni/juli onder meer het International Istanbul Music Festival, één van de vele wereldklasse klassieke concerten die plaatsvinden in de oude Byzantijnse kerken in Istanbul.

7. Clubs en nachtleven

Istanbul heeft verder een enorm aanbod aan grote ‘superclubs’. De clubs voorzien van een geweldige aankleding en meestal ook uitzicht, hebben het grote nadeel dat ze redelijk ingrijpen in je portemonnee. Desalniettemin zijn ze dit waard. Veel van de clubs hebben een prachtige uitzicht over de Bosporus zoals Club29 (ook een restaurant), Reina en de Supperclub. Ook de Off Pera en de 11.11 mag je zeker niet missen in het Turkse nachtleven.

8. Voetbal

Met Fenerbahce, Besiktas en Galatasary kent Istanbul een fanatieke voetbalcultuur met een geweldig doch intimiderende sfeer. Desalniettemin zeker het aanraden waard om te gaan kijken en de sfeer te proeven, één van de plaatselijke derby’s is daarbij natuurlijk de beste keuze. Wist je dat er speciale voetbalreizen worden aangeboden door Nederlandse reisorganisaties? Je boekt dan een totaalpakket inclusief vlucht, hotel, transfer en tickets voor de wedstrijd.

9. Ontdek het rustige deel van Istanbul

Voor rust en authenticiteit is het nog een idee om de Bosporus per ferry over te steken en het Aziatische gedeelte van Istanbul aan te doen. Hier vind je minder toerisme, straathandel, meer rust, leuke markten en ook prachtige historische gebouwen.

Plaats een reactie