4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Hoe werkt het transfer naar mijn resort op de Malediven?

De Malediven staan bekend om hun prachtige stranden, heldere blauwe wateren en luxueuze resorts. Het is een enorme eilandengroep die bestaat uit honderden verschillende eilandjes en atollen. Maar hoe kom ik na aankomst op de luchthaven van Malé eigenlijk bij mijn resort? Je kunt niet even een taxi nemen of een auto huren. Gelukkig zijn er verschillende soorten transfers beschikbaar, waaronder speedboten, dhonis en watervliegtuigen, die je naar je bestemming kunnen brengen. In deze blog zullen we de verschillende soorten transfers verkennen, en de voor- en nadelen bespreken.

In het kort

  • De Malediven is een eilandengroep die bestaat uit honderden kleine eilandjes
  • Wanneer je aankomt op de luchthaven ga ja over het water naar jouw hotel of resort
  • De meest populaire transfers zijn per speedboot, dhoni en watervliegtuig
  • Bij een pakketreis is de transfer (vaak speedboot) inbegrepen in de totaalprijs
  • Als je het hotel los geboekt hebt (dus zonder pakket), dan moet je vaak zelf het vervoer regelen. Reken op ongeveer €30,00 – €50,00 per persoon.

Hoe kom ik van het vliegveld bij mijn hotel?

De Malediven, een tropisch paradijs in de Indische Oceaan, bestaat uit ongeveer 1.200 eilanden. Om vanaf de internationale luchthaven, de Malé International Airport (MLE), naar je resort te komen, zijn er doorgaans drie soorten transfers beschikbaar: speedboot, dhoni en watervliegtuig. Hieronder een uitgebreide omschrijving van elk type, inclusief de voor- en nadelen.

Transfer per speedboot

Speedboten zijn snelle, gemotoriseerde boten die vaak worden gebruikt voor transfers naar resorts die dichter bij de luchthaven liggen. Een speedboot is een stuk sneller dan de lokale ferry, maar tegelijkertijd ook een stuk duurder. Veel hotels en resorts op de Malediven hebben zelf een speedbood zie ze gebruiken op gasten op te pikken vanaf de luchthaven.

Voordelen: Speedboten zijn doorgaans sneller dan dhoni’s en kunnen je in relatief korte tijd naar je resort brengen. Ze zijn beschikbaar voor transfers gedurende de hele dag en avond, het maakt dus niet uit hoe laat je aankomt.

Nadelen: Speedboten zijn vaak wat duurder dhoni’s. Ze zijn ook minder geschikt voor transfers naar verder gelegen resorts. Speedboten kunnen bij slecht weer of een ruwe zee ook voor een behoorlijke hobbelige rit zorgen. Weet je van jezelf dat je daar niet tegen kunt en snel zeeziek wordt? Dan kan je misschien beter voor een dohni gaan.


Transfer per dhoni

Dhoni’s zijn traditionele Maldivische zeilboten, gemaakt van hout en vaak met een dieselmotor. Ze hebben een lagere snelheid dan speedboten en bieden een meer ontspannen, authentieke ervaring. De bootjes die worden ingezet voor langere afstanden noemen we vedis.

Voordelen: Dhoni’s zijn over het algemeen goedkoper dan speedboten en watervliegtuigen. Ze bieden een unieke, traditionele ervaring waardoor je de Maledivische cultuur beter leert kennen. Bovendien zijn ze milieuvriendelijker dan speedboten.

Nadelen: Dhoni’s zijn langzamer dan speedboten en watervliegtuigen, waardoor ze minder geschikt zijn voor transfers naar verder gelegen resorts. Ze zijn ook gevoeliger voor weersomstandigheden en kunnen bij slecht weer minder comfortabel zijn.


Transfer per watervliegtuig

Watervliegtuigen zijn vliegtuigen die opstijgen en landen op het water. Ze worden vaak gebruikt voor transfers naar verder gelegen resorts die niet bereikbaar zijn per boot. Het gaat vaak om de meer exclusieve resorts. Enkele resorts zetten naast watervliegtuigjes ook helicopters in.

Voordelen: Watervliegtuigen bieden een onvergetelijke ervaring met een spectaculair uitzicht op de eilanden en atollen van de Malediven. Ze zijn de snelste optie voor transfers naar afgelegen resorts en je bent niet afhankelijk van de ruigheid van de zee. Eigenlijk is een transfer in een watervliegtuig al een spectaculaire eerste “excursie” tijdens jouw vakantie op de Malediven. Je hebt een ongelooflijk mooi uitzicht over de zee, de eilandjes en de stranden

Nadelen: Watervliegtuigtransfers zijn duurder dan speedboot- en dhoni-transfers. Ze zijn meestal alleen beschikbaar tijdens daglichturen, waardoor je niet in de avond kunt vliegen. Ook kunnen er gewichts- en bagagerestricties gelden. Check dit dus vooraf goed!


De lokale ferry

De lokale ferry is een ander type vervoer op de Malediven, voornamelijk gebruikt door de lokale bevolking en toeristen die op zoek zijn naar een goedkope manier om te reizen tussen de eilanden. Deze openbare veerdiensten verbinden de hoofdstad Malé met nabijgelegen lokale eilanden en atollen zoals Gulhi, Maafushi, Thulusdhoo en Guraidhoo.

Voordelen: het is een goedkope manier van reizen. Het is daarnaast ook ontzettend tof om op een heel authentieke manier van A naar B te gaan. Vaak reizen er ook locals met je mee. Verder is het een veel duurzamere keuze dan een watervliegtuig of speedboot.

Nadelen: de transfer duurt een stuk langer en je hebt te maken met een vrij beperkte dienstregeling. De ferries varen bijvoorbeeld niet op vrijdagen en tijdens feestdagen. Een ander nadeel is dat niet alle eilandjes bereikbaar zijn met de ferry.


Welk type transfer kan ik het beste kiezen?

De keuze voor het transfertype hangt af van factoren zoals de afstand tot je resort, je budget en persoonlijke voorkeuren. Als je resort dicht bij de luchthaven ligt, is een speedboottransfer waarschijnlijk de beste optie vanwege de snelheid en beschikbaarheid gedurende de hele dag. Voor een meer authentieke ervaring kun je overwegen om een dhoni te nemen, maar houd er rekening mee dat de reistijd langer zal zijn en het lang niet altijd zo comfortabel is als het lijkt. Als het past binnen de dienstregeling dan kan ook de lokale ferry een heel goed alternatief zijn.

Als je resort verder weg ligt of niet bereikbaar is per boot, is een watervliegtuigtransfer de beste keuze. Hoewel watervliegtuigen duurder zijn, is het een ontzettend gave ervaring. Vanuit het vliegtuig heb je namelijk een spectaculair en onvergetelijk uitzicht op de eilanden. Houd er rekening mee dat watervliegtuigen alleen tijdens daglichturen beschikbaar zijn en dat er mogelijk gewichts- en bagagerestricties gelden. Bekijk ook onze blog met de totale kosten van een weekje op de Malediven.

Zit de transfer bij mijn vakantie inbegrepen?

Bij het boeken van een vakantie naar de Malediven is het belangrijk om te checken of de transfer vanaf de luchthaven naar het resorts is inbegrepen. Dit staat altijd duidelijk aangegeven in de omschrijving van de aangeboden accommodatie. Bij de meeste Malediven-experts zoals Tui of Pangea Travel is de reis altijd inclusief transfer. Boek je via een tussenpersoon zoals de Vakantiediscounter of D-reizen? Dan is het slim om even goed na te gaan of de transfer wel/niet inclusief is als onderdeel van de pakketreis.

Als de transfer niet is inbegrepen in je vakantiepakket, moet je deze apart boeken en betalen. De kosten van de transfers variëren, afhankelijk van het type transfer (speedboot, dhoni of watervliegtuig) en de afstand tussen de luchthaven en je resort. Over het algemeen zijn watervliegtuigtransfers duurder dan speedboot- en dhoni-transfers. Bij de luchthaven vind je tal van bedrijven die dergelijke transfers aanbieden. Ter indicatie: je kunt soms al een plekje in een speedboot bemachtigen vanaf €30,00 p.p.


Veelgestelde vragen over het vervoer op de Malediven

Welke soorten van vervoer heb je op de Malediven?

Op de Malediven reis je voornamelijk over het water. Je kunt kiezen voor een speedboot, dohni, vedis, watervliegtuigjes, helicopters en de openbare ferry. Veel hotels hebben zelf een bootje of speedboot waarmee ze gasten ophalen en wegbrengen.

Wat is een dohni?

Een dohni (ook wel geschreven als dhoani of dhoney) is een traditionele zeilboot die gebruikt wordt in de Malediven, Zuid-India en Sri Lanka. Een dohni is uitgerust met motor of driehoekig zeil dat schuin aan de mast wordt bevestigd om wind te vangen. Een dohni werd oorspronkelijk gebruikt als een vissersboot, maar tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor het vervoer toeristen en goederen. Een dohni is een van de oudste bekende zeevaartuigen in de Malediven en werd traditioneel gebouwd met kokospalmhout.

Kan je een auto of scooter huren op de Malediven?

Nee, dat is niet mogelijk. Maar het is ook niet nodig. De eilanden op de Malediven zijn erg klein. Je kunt vaak in een half uurtje het hele eiland rondlopen. Het huren van een fiets, scooter of auto si dan ook niet nodig.

Zit de transfer bij mijn vakantie inbegerepen?

Dit hangt af van de vakantie die je boekt. Bij een pakketreis die je boekt bij bijvoorbeeld TUI is een transfer vrijwel altijd inbegrepen. Bij je reisbescheiden ontvang je dan ook een voucher voor de transfer. Deze kan je inleveren bij de vervoerder. Ook als je los een resort boekt via bijvoorbeeld Booking.com is de transfer bij sommige (luxe) hotels inbegrepen.

Wat kost het vervoer van Luchthaven Malé naar mijn resort?

Moet je zelf het vervoer regelen van de luchthaven naar het hotel? Dan kan je in de praktijk het beste gaan voor een speedboot. Dit is snel en relatief goedkoop. Hotels rekenen ongeveer €150,00 per boot. De kosten per persoon hangen af van het aantal mensen dat meevaart. Er zijn ook andere bedrijfjes actief die jou kunnen vervoeren naar je hotel. Vaak heb je al een plekje voor €30,00.

Plaats een reactie