4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Is een all-inclusive vakantie goedkoper?

Veel mensen die een all-inclusive vakantie willen boeken vragen zich af: is een all-inclusive vakantie een goedkope optie? Iedereen wil natuurlijk het beste voor zijn geld, juist als het om een vakantie gaat! In deze blog heeft Hans daarom haarfijn uitgezocht of een all-inclusive vakantie uit kan, en of het goedkoper is dan een vakanties op basis van logies, ontbijt, halfpension of volpension. Aan de hand van een helder rekenvoorbeeld ontrafelen we het mysterie en helpen we jou de perfecte keuze te maken voor je volgende droomvakantie.

In het kort

  • Bij een all-inclusive vakantie zijn alle maaltijden, drankjes en snacks inbegrepen
  • Uit ons rekenvoorbeeld blijkt dat all-inclusive ongeveer 15% goedkoper is dan logies + ontbijt (€234,00 p.p). Het verschil met volpension en halfpension is klein
  • Het rekenvoorbeeld is op basis van gemiddelde uitgaven op vakantie. Jouw situatie kan in de praktijk dus heel anders uitpakken. Maak van tevoren een begroting en bekijk alvast de menukaart van restaurants vlakbij het hotel
  • Een bijkomend voordeel van all-inclusive is dat je soms onbeperkt toegang hebt tot bepaalde faciliteiten (bijv. wellness of tennis)
  • Daarnaast zijn gasten die op basis van all-inclusive verblijven geneigd om vaak meer eten en drinken te consumeren dan wanneer zij op basis van logies + ontbijt, half- of volpension verblijven

Rekenvoorbeeld: is all-inclusive de goedkoopste vakantie?

Kan een all-inclusive vakantie uit? Dat is een heel goede vraag! Wij besloten om dit eens goed uit te zoeken. Als voorbeeld hebben we het 4-sterren hotel Guayarmina Princess in Costa Adeje, Tenerife genomen. Dit populaire hotel kan je boeken op basis van all-inclusive, volpension, halfpension en ontbijt + logies. Als reisperiode hebben we gekozen voor een 8-daagse van 21 juli 2024 tot en met 28 juli 2024. Om een goede vergelijking te maken hebben we bij elke reis gekozen voor dezelfde vlucht vanaf Amsterdam Schiphol. Hieronder zie je de prijsverschillen tussen all-inclusive, volpension, halfpension en ontbijt + logies. Voor overige uitgaven hebben we met de volgende gemiddelde bedragen gerekend:

  • Kosten lunch buiten het resort: €15,00 p.p.
  • Kosten diner buiten het resort: €40,00 p.p.
  • Kosten 5 drankjes per dag buiten het resort: €15,00 p.p.
  • Kosten 2 overige snacks/ijsjes buiten het resort: €7,00 p.p.
Type vakantie*HotelBasisprijsOverige uitgaven**Totale kosten vakantie
8 dagen ultra all-inclusiveGuayarmina Princess (Tenerife)€1.721,00€0,00€1.721,00
8 dagen volpensionGuayarmina Princess (Tenerife)€1.597,00€154,00€1751,00
8 dagen halfpensionGuayarmina Princess (Tenerife)€1.488,00€259,00€1.747,00
8 dagen logies + ontbijtGuayarmina Princess (Tenerife)€1.416,00€539,00€1.955,00
* Prijzen zijn op basis van een vakantie van 21 juli t/m 28 juli 2024 (8 dagen) met vertrek vanaf Schiphol.
** Hierbij is gerekend met 3 maaltijden per dag (ontbijt, lunch en diner), 5 drankjes per dag (koffie/thee, fris, alcoholische drankjes) en 2 overige snacks/ijsjes

Kan een all-inclusive vakantie uit?

Uit ons rekenvoorbeeld blijkt dat een all-inclusive vakantie uit kan. Wanneer je de overige uitgaven (lunch, diner, drankjes en snacks) van de andere verzorgingstypes (volpension, halfpension en ontbijt + logies) bij de basisprijs optelt dan ben je altijd duurder uit dan bij een all-inclusive vakantie. Vooral een vakantie op basis van logies en ontbijt is een stuk duurder (€234,00). Kies je voor halfpension of halfpension? Dan is het verschil een stuk kleiner. Daarbij moeten we wel zeggen dat we bij onze schattingen van overige uitgaven heel voorzichtig zijn geweest. Voor jouw eigen afweging adviseren wij dus om een realistische inschatting te maken van kosten voor eten en drinken die je buiten de deur gaat maken. Voor het rekenvoorbeeld hebben we gekeken op de menukaart van een represntatief nabijgelegen restaurant (Kaluna Beach Club)

FAQ: Wat is voor mij het goedkoopste verzorgingsniveau?

Is een all-inclusive vakantie altijd het goedkoopst?

Uit ons onderzoek blijkt dat een all-inclusive vakantie vrijwel altijd het goedkoopst is. Wanneer je ontbijt, lunch, diner, drankjes en snacks buiten de deur consumeert ben je in vrijwel alle gevallen duurder uit dan als je kiest voor een all-in arrangement waarbij dit allemaal inclusief is. Een vakantie op basis van all-inclusive is al snel 15% tot 20% goedkoper dan een vakantie op basis van logies + ontbijt. Het hangt natuurlijk wel erg af van wat je buiten het hotel bestelt. Je kunt bijvoorbeeld heel goedkoop naar de supermarkt, of elke dag lunchen in een beach club.

Zitten er ook nadelen aan het all-inclusive arrangement?

Allereerst kan de beperkte variatie in eten en drinken op de lange termijn eentonig worden, waardoor je sneller geneigd bent om buiten het resort te gaan eten. Dit zorgt dan weer voor extra kosten waardoor jouw vakantie duurder uitvalt. Een ander nadeel is dat je minder snel de stad in gaat en dus minder kennismaakt met de lokale cultuur en keuken. Een laatste nadeel is dat een all-inclusive vakantie er soms voor zorgt dat je te veel gaat en en drinken, omdat alles toch inclusief is. Dit zorgt soms voor voedselverspilling, te veel eten en het is vaak niet erg duurzaam.

Is het prijsverschil tussen volpension en all-inclusive groot?

Nee, het prijsverschil tussen volpension en all-inclusive is niet groot. In ons rekenvoorbeeld is het verschil in de basis reissom slechts €124,00, en als je alle kosten bij elkaar optelt is het verschil nog maar een paar tientjes. Als je twijfelt tussen volpension en all-inclusive adviseren wij om voor all-inclusive te gaan. Het prijsverschil is minimaal en je geniet dan van het gemak dat je zoveel drankjes en tussendoortjes kunt nemen als je zelf wil.

Plaats een reactie