4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Vliegen naar Turkije: Overzicht met 9 populaire Turkse luchthavens

Als populaire vakantiebestemming trekt Turkije reizigers uit de hele wereld aan en biedt het veel verschillende directe en indirecte vluchtopties aan. Ga jij op vakantie naar Turkije? Dan kun je ervoor kiezen om te vertrekken uit Nederland, België of Duitsland. Afhankelijk van het gekozen hotel zijn er diverse luchthavens beschikbaar waarop je kunt vliegen. In deze blog bespreken we alles wat te maken heeft met vliegen op Turkse luchthavens, de verschillende regio’s en de grote vliegmaatschappijen.

  • Luchtvaartmaatschappijen: Turkish Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije en biedt directe vluchten vanuit veel internationale bestemmingen naar verschillende Turkse steden. Andere luchtvaartmaatschappijen die vliegtickets naar Turkije aanbieden, zijn onder meer Pegasus Airlines, SunExpress, AtlasGlobal en Onur Air. Daarnaast vliegen veel internationale luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM, Lufthansa, British Airways en Emirates, naar Turkse vliegvelden.
  • Belangrijke luchthavens: De belangrijkste internationale luchthavens in Turkije zijn Istanbul Airport (IST), Sabiha Gökçen International Airport (SAW) en Antalya Airport (AYT). Andere populaire luchthavens zijn onder meer Ankara Esenboğa Airport (ESB), İzmir Adnan Menderes Airport (ADB) en Dalaman Airport (DLM).
  • Visumvereisten: Afhankelijk van je nationaliteit heb je mogelijk een visum nodig om Turkije binnen te komen. Sommige nationaliteiten kunnen bij aankomst een visum krijgen, terwijl anderen vooraf een elektronisch visum (e-Visa) moeten aanvragen. Controleer de visumvereisten voor uw land voordat u naar Turkije reist. Reis je met een Nederlands paspoort (en verblijf je minder dan 90 dagen) dan heb je geen visum nodig.
  • Reistijd: De reistijd naar Turkije varieert afhankelijk van je vertrekpunt. Vanuit Europa zijn de vluchttijden meestal tussen de 3 en 5 uur. Houdt daarbij rekening met een tijdsverschil van 1 uur. Het is er altijd 1 uur later dan in de Benelux.

9 grootste toeristische luchthavens van Turkije

Turkije, een land dat de grens vormt tussen Europa en Azië, biedt een overvloed aan prachtige bestemmingen voor reizigers van over de hele wereld. Van ongerepte stranden en historische steden tot betoverende landschappen en rijke culturele erfgoederen. Om dit fascinerende land gemakkelijk te verkennen, zijn er negen belangrijke toeristische luchthavens verspreid over het land, die dienen als toegangspoorten tot de vele toeristische steden en bezienswaardigheden. In dit overzicht nemen we je mee op een reis langs deze luchthavens, zodat je weet welke u kunt kiezen als uw startpunt voor een onvergetelijke Turkse all inclusive vakantie.

Istanbul Airport

Istanbul Airport is de grootste en nieuwste luchthaven van Turkije, geopend in 2019. Het heeft de Atatürk Airport vervangen als de belangrijkste internationale hub en ligt aan de Europese kant van Istanbul, zo’n 40 km ten noorden van het stadscentrum. Deze ultramoderne luchthaven heeft een capaciteit van 200 miljoen passagiers per jaar, waardoor het een van de grootste ter wereld is. Er zijn vijf terminals, met plannen om verder uit te breiden. Je vindt er alles wat je nodig hebt: winkels, restaurants, lounges, hotels en zelfs een conferentiecentrum! Istanbul Airport is goed bereikbaar met het openbaar vervoer zoals de Havaist-bussen, taxi’s en binnenkort ook een snelle treinverbinding. Er is gratis wifi, genoeg plekken om op te laden en comfortabele wachtruimtes om te relaxen voor je vlucht. De luchthaven heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de Skytrax World Airport Award in 2021, en heeft veel directe vluchten naar bestemmingen over de hele wereld. Turkish Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij, gebruikt Istanbul Airport als thuisbasis. Bekijk meer informatie over Istanbul Airport.


Sabiha Gökçen Airport

Sabiha Gökçen Airport is de tweede grootste luchthaven van Istanbul en ligt aan de Aziatische kant van de stad, ongeveer 45 km ten zuidoosten van het centrum. Het is vernoemd naar Sabiha Gökçen, de eerste vrouwelijke gevechtspiloot ter wereld. De luchthaven is vooral populair bij budgetreizigers, want het is een belangrijke hub voor low-cost maatschappijen zoals Pegasus Airlines en AnadoluJet. Verwacht een mix van binnenlandse en internationale vluchten, vooral naar Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hoewel het kleiner is dan Istanbul Airport, heeft Sabiha Gökçen alles wat je nodig hebt, zoals winkels, restaurants, geldwisselkantoren en zelfs een hotel. Er is gratis wifi en voldoende zitplaatsen om te ontspannen voor je vlucht. Om naar de luchthaven te komen, kun je kiezen uit verschillende vervoersmogelijkheden zoals de Havabus-shuttlebussen, openbare bussen, taxi’s en zelfs een metroverbinding die in aanbouw is. Houd er rekening mee dat het verkeer in Istanbul soms druk kan zijn, dus plan wat extra tijd in voor je reis. Bekijk meer informatie over Sabiha Gökçen Airport.


Ankara Esenboğa Airport

Ankara Esenboğa Airport is de belangrijkste luchthaven van de Turkse hoofdstad, Ankara. Het ligt zo’n 28 km ten noordoosten van het stadscentrum en bedient zowel binnenlandse als internationale vluchten. Hoewel Ankara misschien niet zo populair is als Istanbul, is Esenboğa Airport een moderne en goed georganiseerde luchthaven. In 2019 ontving het zelfs de Skytrax World Airport Award voor Beste Luchthaven in Zuid-Europa! Er is één grote passagiersterminal, met aparte zones voor binnenlandse en internationale vluchten. Je vindt er alles wat je nodig hebt: winkels, restaurants, geldautomaten, wisselkantoren en zelfs een gebedsruimte. Er is gratis wifi en voldoende zitplekken om te relaxen voor je vlucht. Om naar de luchthaven te komen, zijn er verschillende opties: Havas-shuttlebussen, openbare bussen (EGO), taxi’s of zelfs een auto huren. De reistijd is meestal tussen de 30-45 minuten, afhankelijk van het verkeer. Ankara Esenboğa Airport is dus een geweldige keuze als je een vakantie in Turkije wilt doorbrengen en de hoofdstad wilt verkennen. Ankara heeft veel te bieden, zoals het indrukwekkende Atatürk Mausoleum en het oude Romeinse tempelcomplex. Bekijk meer informatie over Ankara Esenboğa Airport.


Antalya Airport

Antalya Airport is een van de drukste luchthavens in Turkije, vooral tijdens het zomerseizoen. Het ligt aan de zuidkust van het land, ongeveer 13 km ten noordoosten van Antalya, een populaire vakantiebestemming vanwege de prachtige stranden en historische bezienswaardigheden. De luchthaven heeft drie terminals: T1 en T2 voor internationale vluchten en T3 voor binnenlandse vluchten. Je vindt er alles wat je nodig hebt, zoals winkels, eetgelegenheden, geldautomaten en zelfs een speelruimte voor kinderen. Er is gratis wifi en voldoende zitplekken om te ontspannen voor je vlucht. Antalya Airport is goed bereikbaar met de Havas-shuttlebussen, taxi’s en autoverhuur. Het openbaar vervoer is ook beschikbaar met de tramlijn Antray, die de luchthaven verbindt met het stadscentrum. De luchthaven bedient zowel reguliere als chartervluchten en is een belangrijke hub voor SunExpress, Pegasus Airlines en Corendon Airlines. Vanuit Antalya kun je gemakkelijk andere Turkse badplaatsen bezoeken, zoals Side, Belek en Alanya. Antalya Airport is de perfecte toegangspoort tot je zonovergoten Turkse vakantie. Geniet van de prachtige stranden, levendige cultuur en heerlijke keuken die de Turkse Rivièra te bieden heeft. Bekijk meer informatie over Antalya Airport.


Izmir Adnan Menderes Airport

Izmir Adnan Menderes Airport is de belangrijkste luchthaven van de derde grootste stad in Turkije, Izmir. Het ligt ongeveer 18 km ten zuiden van het stadscentrum en bedient zowel binnenlandse als internationale vluchten. De luchthaven heeft twee terminals: een voor binnenlandse vluchten en een voor internationale vluchten. Je vindt er allerlei voorzieningen, zoals winkels, restaurants, geldautomaten en een wisselkantoor. Er is gratis wifi en genoeg zitplekken om te ontspannen voor je vlucht. Om naar Izmir Adnan Menderes Airport te komen, zijn er verschillende opties: de Izban-trein, Havaş-shuttlebussen, openbare bussen (EGO) en taxi’s. De reistijd varieert van 30 tot 60 minuten, afhankelijk van je vervoerskeuze en het verkeer. Izmir is een geweldige uitvalsbasis om de Egeïsche kust van Turkije te verkennen. Vanuit de luchthaven kun je gemakkelijk populaire bestemmingen bereiken, zoals Çeşme, Alaçatı, Selçuk en het oude Ephesus. Bekijk meer informatie over Izmir Adnan Menderes Airport.


Bodrum Milas Airport

Bodrum Milas Airport, ook wel bekend als Milas-Bodrum Airport, is de belangrijkste luchthaven die de prachtige regio Bodrum bedient. Het ligt ongeveer 36 km ten noordoosten van Bodrum en 16 km ten zuiden van Milas. Deze luchthaven is vooral populair tijdens de zomermaanden vanwege de nabijheid van prachtige stranden en badplaatsen. De luchthaven heeft twee terminals: één voor binnenlandse vluchten en één voor internationale vluchten. Je vindt er een scala aan voorzieningen, zoals winkels, eetgelegenheden, geldautomaten en een wisselkantoor. Er is gratis wifi en voldoende zitruimte om te ontspannen voor je vlucht. Om van en naar Bodrum Milas Airport te reizen, zijn er verschillende vervoersopties, zoals de Havas-shuttlebussen, taxi’s en autoverhuur. Houd rekening met een reistijd van ongeveer 30 tot 45 minuten naar Bodrum, afhankelijk van het verkeer. De luchthaven is een belangrijke hub voor SunExpress, Pegasus Airlines en Turkish Airlines, en bedient zowel reguliere als chartervluchten. Vanuit Bodrum Milas Airport kun je gemakkelijk andere populaire badplaatsen aan de Egeïsche kust bezoeken, zoals Gümbet, Yalıkavak en Turgutreis. Geniet van de charmante stad Bodrum, de adembenemende stranden en de levendige sfeer van de Egeïsche kust. Bekijk meer informatie over Bodrum Milas Airport.


Dalaman Airport

Dalaman Airport, gelegen aan de zuidwestkust van Turkije, is een belangrijke luchthaven die de populaire toeristische regio’s van Marmaris, Fethiye en Ölüdeniz bedient. Het ligt ongeveer 6 km ten zuiden van het stadscentrum van Dalaman en is vooral druk tijdens de zomermaanden. De luchthaven heeft twee terminals: één voor binnenlandse vluchten en één voor internationale vluchten. Je vindt er alle benodigde voorzieningen, zoals winkels, restaurants, geldautomaten en wisselkantoren. Er is gratis wifi en voldoende zitruimte om te ontspannen voor je vlucht. Om van en naar Dalaman Airport te reizen, kun je gebruikmaken van de Havas-shuttlebussen, taxi’s of autoverhuur. Houd rekening met een reistijd van ongeveer 1 tot 1,5 uur naar Marmaris en Fethiye, afhankelijk van het verkeer. Dalaman Airport bedient zowel reguliere als chartervluchten en is een belangrijke hub voor luchtvaartmaatschappijen zoals SunExpress, Pegasus Airlines en Turkish Airlines. Vanuit Dalaman kun je gemakkelijk de prachtige stranden, levendige badplaatsen en historische bezienswaardigheden van de regio verkennen. Bekijk meer informatie over Dalaman Airport.


Gazipaşa Airport

Gazipaşa Airport, ook bekend als Gazipaşa-Alanya Airport, is een kleinere luchthaven aan de zuidkust van Turkije, ongeveer 45 km ten oosten van Alanya en 180 km ten oosten van Antalya. Het biedt een alternatief voor reizigers die de regio Alanya willen bezoeken zonder de drukte van Antalya Airport. De luchthaven heeft één passagiersterminal die zowel binnenlandse als internationale vluchten bedient. Je vindt er basisvoorzieningen zoals een paar winkels, eetgelegenheden en geldautomaten. Er is gratis wifi en genoeg zitplekken om even te ontspannen voor je vlucht. Om van en naar Gazipaşa Airport te reizen, kun je kiezen uit verschillende vervoersopties zoals de Havas-shuttlebussen, taxi’s en autoverhuur. Houd rekening met een reistijd van ongeveer 45 minuten naar Alanya, afhankelijk van het verkeer. Gazipaşa Airport bedient voornamelijk binnenlandse vluchten met maatschappijen zoals Turkish Airlines, Pegasus Airlines en SunExpress. Er zijn ook enkele internationale vluchten, vooral tijdens het zomerseizoen. Bekijk meer informatie over Gazipaşa Airport.


Balıkesir Koca Seyit Airport

Edremit Koca Seyit Airport, ook wel bekend als Balıkesir Körfez Airport, is een kleinere luchthaven aan de westkust van Turkije, ongeveer 15 km ten noordoosten van Edremit. Het is een goede optie voor reizigers die de Egeïsche kust willen verkennen, met name de provincie Balıkesir en de nabijgelegen badplaatsen. De luchthaven heeft één passagiersterminal die voornamelijk binnenlandse vluchten bedient. Je vindt er basisvoorzieningen zoals een paar winkels, eetgelegenheden en geldautomaten. Er is gratis wifi en voldoende zitruimte om even te ontspannen voor je vlucht. Om van en naar Edremit Koca Seyit Airport te reizen, kun je gebruikmaken van taxi’s of een auto huren. Openbaar vervoer is beperkt, maar sommige hotels bieden mogelijk een shuttleservice aan. Informeer bij je hotel naar beschikbare opties. Edremit Koca Seyit Airport wordt voornamelijk bediend door binnenlandse vluchten van maatschappijen zoals Turkish Airlines, Pegasus Airlines en AnadoluJet. Er zijn seizoensgebonden internationale vluchten, vooral in de zomer. Bekijk meer informatie over Balıkesir Koca Seyit Airport.


Hoe kan ik reizen van de luchthaven naar het hotel?

Er zijn verschillende opties om van de luchthaven naar je hotel te reizen. Ten eerste kun je een taxi nemen, die meestal buiten de aankomsthal beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je een officiële taxi neemt en vraag om de meter te gebruiken of onderhandel vooraf over de prijs. Ten tweede zijn er vaak shuttlebussen (zoals Havas of Havaist) die je naar het stadscentrum brengen, waar je kunt overstappen op lokaal vervoer. Daarnaast bieden hotels een eigen shuttleservice aan; vraag hiernaar bij je boeking. Vaak organiseren reisbureau’s en/of reisorganisatie ook zelf de transfers van luchthaven naar het hotel. Tot slot kun je overwegen om een auto te huren op de luchthaven voor meer flexibiliteit tijdens je verblijf.

Hoe veilig zijn de luchthavens in deze regio?

Luchthavens in Turkije zijn over het algemeen veilig voor reizigers. De Turkse overheid en luchthavenautoriteiten nemen de beveiliging van hun luchthavens serieus en hebben strenge veiligheidsmaatregelen geïmplementeerd om de veiligheid van passagiers en personeel te waarborgen. Deze maatregelen omvatten geavanceerde beveiligingssystemen, uitgebreide controle van passagiers en bagage, en goed opgeleide beveiligingsmedewerkers. Hoewel geen enkele locatie volledig vrij is van risico’s, kun je erop vertrouwen dat de Turkse airports er alles aan doen om een veilige omgeving te creëren voor je reis. Zoals altijd wordt aangeraden om waakzaam te blijven en de veiligheidsrichtlijnen te volgen.

Kan je bij de vliegvelden eenvoudig een auto huren?

De vliegvelden in Turkije bieden over het algemeen voldoende mogelijkheden voor het huren van auto’s om aan de vraag van toeristen en zakenreizigers te voldoen. Op de grotere, toeristische luchthavens zijn er meestal verschillende autoverhuurbedrijven aanwezig, waaronder zowel internationale ketens als lokale aanbieders. Deze bedrijven bieden een breed aanbod aan voertuigen, van economy / budget classes tot luxe modellen. Het is echter aan te raden om tijdens het hoogseizoen of bij speciale evenementen vooraf een auto te reserveren om teleurstelling te voorkomen en de beste prijs en beschikbaarheid te garanderen.

Plaats een reactie