4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Strandvakantie: Mooiste stranden van Turkije

Ben jij een nieuwsgierige reiziger en benieuwd naar een land waar oost en west samenkomen, waar historische ruïnes en moderne steden elkaar ontmoeten aan de rand van betoverende kustlijnen? Turkije is een samensmelting van culturen en een thuis van een verbazingwekkende hoeveelheid verschillende soorten landschappen. Het land biedt een kustlijn vol met prachtige stranden die wachten om door jou ontdekt te worden. Elke strand heeft zijn eigen verhaal en we kunnen niet wachten om die met jou te delen. Laat de ontdekkingstocht beginnen!

🏖️ Droom je van zandstranden omzoomd door azuurblauwe zeeën, van intieme baaien die slechts bereikbaar zijn per boot of van levendige badplaatsen met een uitgebreid aanbod aan activiteiten en gastronomische ervaringen? Dan heb je geluk, want de 13 mooiste stranden van Turkije bieden dit allemaal en meer. Van het schilderachtige Iztuzu Beach, het beschermde toevluchtsoord voor bedreigde zeeschildpadden, tot het sprankelende water van de Blue Lagoon, de avontuurlijke charme van Kabak Beach en Patara Beach met zijn rijke geschiedenis; elke bestemming biedt een unieke ervaring. Heb je ook onze special met de leukste hotels met eigen waterpark in Turkije al gezien? Of zoek je juist wat meer privacy? Check dan ons overzicht met de mooiste swim-ups van Turkije!


Iztuzu Beach

Iztuzu Beach, ook bekend als Turtle Beach, is een spectaculaire locatie aan de zuidwestkust van Turkije, gelegen tussen het schilderachtige dorp Dalyan en de Egeïsche Zee. Deze 4,5 kilometer lange strook wordt gekenmerkt door haar gouden zand en kristalhelder water. Het bijzondere aan Iztuzu is dat het zowel een zoutwater- als zoetwaterervaring biedt, met de Dalyan rivier aan het ene uiteinde en de Egeïsche Zee aan het andere. Een hotspot voor natuurliefhebbers, het strand is beroemd om de beschermde Caretta Caretta schildpadden die er nestelen. Excursies per boot door de rivier brengen je naar oude ruïnes van Kaunos en indrukwekkende rotsgraven. De nabijgelegen markt in Dalyan biedt een authentieke Turkse ervaring, met levendige kleuren en smaken.


Altinkum Beach

Altinkum Beach, vertaald als “Golden Sand”, bevindt zich in de levendige badplaats Didim aan de Egeïsche kust van Turkije. De drie schitterende zandstranden van Altinkum lopen geleidelijk af in de heldere, blauwe zee, waardoor ze ideaal zijn voor gezinnen met kinderen. Altinkum is meer dan alleen een strandbestemming; het is ook een springplank naar het historische Apollo’s Temple, een van de grootste en best bewaarde tempels in de antieke wereld. Voor de actieve reiziger zijn er talloze watersporten beschikbaar, waaronder zeilen en duiken. Verder biedt de nabijgelegen jachthaven winkels, restaurants en bars om te genieten van een levendig nachtleven. Even verderop vind je het vredige Bafa Lake, perfect voor een dagje uit in de natuur.

🛫 Mooie hotels in deze omgeving:


Bitez Beach

Bitez-Beach-bodrum

Bitez Beach, gelegen in een schilderachtige baai van Bodrum, is een ongerepte oase die een ontsnapping biedt uit de drukte. Het fijne zand, de kalme, heldere wateren en de vele olijf- en mandarijnenbomen maken Bitez tot een ideale plek voor rust en ontspanning. De plaats Bitez, gekenmerkt door witgekalkte huizen en smalle straatjes, heeft een authentieke charme die haar een unieke sfeer geeft. Voor actieve reizigers is Bitez bekend om zijn uitstekende windsurfcondities. De beschutte baai biedt ideale omstandigheden voor beginners, terwijl de buitenste baai voldoende uitdagingen biedt voor de meer ervaren surfers. Ontdek de nabijgelegen Gümüşlük, een idyllisch vissersdorpje dat bekend staat om zijn verse visrestaurants. Maak een boottocht naar het eiland Black Island om de natuurlijke warmwaterbronnen te ervaren.

🛫 Mooie hotels in deze omgeving:


Ilica Beac

Cesme

Ilica Beach is een prachtig zandstrand gelegen in de charmante badplaats Çeşme, aan de westkust van Turkije. Met zijn warme, ondiepe wateren en fijn zand is het ideaal voor gezinnen. Uniek aan Ilica is de aanwezigheid van thermaal waterbronnen onder het zeeoppervlak, die voor aangenaam warm water zorgen, zelfs in de koelere maanden. De omgeving staat bekend om haar therapeutische modderbaden en thermale spa’s – perfect voor ontspanning en verjonging. Çeşme zelf, met zijn Ottomaanse architectuur en historische kasteel, biedt een vleugje cultuur en geschiedenis. Geniet van de levendige markten, proef lokale delicatessen en ontdek het bruisende nachtleven. Verder weg ligt Alacati, een pittoresk dorpje dat beroemd is om zijn wijnbouw, olijfolie en windmolens.

🛫 Mooie hotels in deze omgeving:


Kleopatra Beach

Kleopatra Beach, gelegen in Alanya aan de Turkse Rivièra, is een prachtige zandstrook met kristalhelder water dat schittert in de mediterrane zon. De legende gaat dat het strand zijn naam kreeg toen de Egyptische koningin Kleopatra hier een duik nam tijdens een bezoek aan Romeinse generaal Marcus Antonius. De omgeving biedt een rijke geschiedenis om te verkennen, met de nabijgelegen Rode Toren en het middeleeuwse Kasteel van Alanya die een adembenemend uitzicht bieden. Verder heeft Kleopatra Beach een levendige boulevard vol cafés, restaurants en winkels die lokale producten aanbieden. Watersportactiviteiten zoals jetskiën en parasailen zijn ook beschikbaar. Een korte rit brengt je naar de Dim Çayi-rivier, waar je kunt picknicken in drijvende hutten.

🛫 Mooie hotels in deze omgeving:


Blue Lagoon

Blue Lagoon, of Ölüdeniz, is een van de meest gefotografeerde stranden van Turkije, gelegen nabij de levendige stad Fethiye. Dit natuurlijke wonder, met zijn turquoise wateren en witte kiezelstranden, wordt omgeven door een pittoreske lagune, vandaar de naam ‘Blue Lagoon’. Het strand is perfect voor zwemmen en snorkelen dankzij het warme, heldere water. Bovendien is Ölüdeniz een wereldberoemd paragliding centrum, met avontuurlijke toeristen die vanaf de nabijgelegen Babadag berg zweven voor een adembenemend uitzicht. Voor cultuurliefhebbers is het spookstadje Kayaköy, een historische Griekse nederzetting, slechts een korte rit verwijderd. Fethiye zelf biedt een scala aan restaurants, bars en winkels, evenals een indrukwekkende jachthaven. Voor de natuurliefhebbers is er het nabijgelegen Butterfly Valley, een adembenemende kloof vol met zeldzame vlinders.

🛫 Mooie hotels in deze omgeving:


Kaputas Beach

Kaputas Beach is een verborgen juweeltje aan de Turkse Lycische kust, genesteld tussen de steden Kas en Kalkan. Dit kleine, maar prachtige strand is alleen bereikbaar via een lange trap vanaf de kustweg, wat bijdraagt aan de exclusiviteit. De indrukwekkende kloof van Kaputas, waar het strand zijn naam aan dankt, creëert een dramatische achtergrond voor het diepblauwe water en fijne zand. Ondanks zijn afgelegen ligging, biedt Kaputas Beach basisfaciliteiten zoals parasols en ligbedden. In de nabijgelegen stad Kalkan vind je charmante, met bougainville begroeide straten, boetiekwinkels en dakterrassen met een spectaculair uitzicht op de zee. Ga voor een avontuurlijke dagtrip naar de historische stad Xanthos, of geniet van een boottocht rond de prachtige Kekova-eilanden.


Patara Beach

Patara Beach, gelegen nabij de stad Gelemiş aan de zuidwestkust van Turkije, is een ongerept natuurgebied met een adembenemende schoonheid. Met zijn 18 km lange zandstrand is het het langste strand in Turkije en biedt het een unieke, rustige atmosfeer. Een deel van een nationaal park, het is ook de broedplaats voor de bedreigde Caretta Caretta zeeschildpadden. De historische site van Patara, ooit een belangrijke Lycische stad, ligt op slechts een korte loopafstand en beschikt over goed bewaarde ruïnes waaronder een theater, badhuizen en een Byzantijnse basiliek. In Gelemiş kun je genieten van traditionele Turkse gerechten in familiegerunde restaurants. Vanuit het dorp zijn er ook mogelijkheden om de nabijgelegen Xanthos-vallei te verkennen, een UNESCO Werelderfgoed site met zijn fascinerende oude steden.


Olympos Beach

Olympos Beach, gelegen aan de voet van het majestueuze Taurusgebergte in Zuid-Turkije (nabij Tekirova & Kemer), biedt een unieke en avontuurlijke strandervaring. Dit afgelegen kiezelstrand wordt omringd door een weelderig dennenbos, dat onderdak biedt aan sfeervolle boomhutaccommodaties, populair bij jonge reizigers en backpackers. Het strand zelf is een prachtig tafereel met azuurblauw water, terwijl de oude stad Olympos, een korte wandeling landinwaarts, bezoekers meeneemt naar een vervlogen tijdperk met zijn fascinerende Lycische ruïnes. Even verderop liggen de mysterieuze eeuwige vlammen van de Chimaera, een natuurlijk fenomeen dat al eeuwenlang bezoekers betovert. Geniet van een boottocht naar de nabijgelegen vijf eilanden voor snorkelen of duiken, of verken het uitgebreide netwerk van wandelpaden in het gebied.

🛫 Mooie hotels in deze omgeving:


Konyaalti Beach

Konyaalti-Beach

Konyaalti Beach, gelegen in het bruisende hart van Antalya, is een levendig stedelijk strand dat bezoekers trekt met zijn sprankelende blauwe wateren en uitgestrekte kiezelstrand. Deze levendige hotspot is omzoomd door een lange promenade vol met cafés, restaurants en winkels, waardoor het een dynamische atmosfeer heeft. Uniek aan Konyaalti is de nabijheid van de stad Antalya met zijn rijke culturele en historische aanbod, zoals het oude Romeinse theater van Aspendos en de pittoreske oude wijk Kaleiçi. Aan de andere kant van het spectrum, het nabijgelegen Antalya Aquarium en het Aqualand Waterpark bieden verfrissende afwisseling, vooral voor gezinnen. Voor de natuurliefhebbers ligt het spectaculaire Taurusgebergte op slechts een korte afstand voor avontuurlijke trektochten en panoramische uitzichten.

🛫 Mooie hotels in deze omgeving:


Kabak Beach

Kabak-Beach

Kabak Beach, gelegen aan de adembenemende Lycische kust, is een verborgen paradijs voor diegenen die op zoek zijn naar rust en connectie met de natuur. Dit afgelegen zandstrand, genesteld in een weelderige vallei, is een perfect toevluchtsoord voor avontuurlijke reizigers en yogi’s. Het helderblauwe water van de Egeïsche Zee biedt ideale omstandigheden voor zwemmen en snorkelen. Kabak heeft een ontspannen, boheemse sfeer met een aantal eco-vriendelijke campings en bungalows verspreid over het gebied. Het nabijgelegen dorpje Kabak biedt enkele gezellige eetgelegenheden met biologische, lokaal geproduceerde gerechten. De vallei is ook een deel van de beroemde Lycian Way, een trektocht van 540 km met spectaculaire landschappen, ideaal voor wandelaars. Een kort pad leidt naar de Kabak Waterval, een verkoelende plek midden in het groen.


Butterfly Valley Beach

Butterfly-Valley-Beach

Butterfly Valley Beach, in de regio Fethiye, is een verborgen wonder van Turkije, enkel toegankelijk per boot of via een steil bergpad. Dit beschermde natuurgebied, genesteld tussen hoge kliffen, ontleent zijn naam aan de vele vlindersoorten die er huizen. Het strand zelf is een paradijselijk stuk zandstrand met kristalhelder water, omgeven door weelderige vegetatie. De vallei achter het strand is een labyrint van fruitbomen en watervallen, waar reizigers kunnen genieten van een rustgevende wandeling. In de zomermaanden biedt een kleine, ecovriendelijke camping een rustieke accommodatie voor avontuurlijke zielen. De nabijgelegen Blue Lagoon in Ölüdeniz is een perfecte plek voor paragliding, en de Lycische paden zijn ideaal voor wandelaars.

🛫 Mooie hotels in deze omgeving:


Icmeler Strand

Icmeler beach, gelegen in een pittoreske baai nabij Marmaris, is een parel van de Egeïsche Zee, bekend om zijn kristalheldere water en fijne, gouden zand. Omringd door met pijnbomen bedekte bergen, biedt het een adembenemend uitzicht en een ontspannen sfeer, perfect voor gezinnen en stellen. Langs de strandpromenade vind je een scala aan restaurants, bars en winkels, terwijl watersportliefhebbers kunnen genieten van jetskiën, duiken en windsurfen. Het nabijgelegen dorp Icmeler, met zijn charmante straten en levendige markt, biedt een authentieke Turkse ervaring. Voor de avontuurlijke reiziger is er de mogelijkheid om een boottocht te maken naar de nabijgelegen eilanden of een dagtocht naar het historische Dalyan en de modderbaden. Het rustigere alternatief voor het drukke Marmaris, Icmeler Strand biedt het beste van de Turkse Riviera in een relaxte sfeer.

🛫 Mooie hotels in deze omgeving:


Wat zijn de meest kindvriendelijke stranden van Turkije?

Het vinden van het perfecte strand voor jouw gezin kan een uitdaging zijn, maar Turkije zit vol met kindvriendelijke opties. Icmeler Strand, met zijn kalme wateren en overvloed aan faciliteiten, is ideaal voor kleintjes. Altinkum Beach in Didim is een andere geweldige optie, met ondiep water, zacht zand en veel plezier voor het hele gezin. Bitez Beach in Bodrum, met zijn vlakke wateroppervlak en een overvloed aan watersporten, is perfect voor oudere kinderen. Als je op zoek bent naar een mix van strand en cultuur, dan is Side de plek om te bezoeken. Hier combineer je historische ruïnes met brede, zandstranden en warm, ondiep water.

Wat zijn mooie stranden en baaien om te duiken en snorkelen?

Turkije’s kristalheldere wateren bieden enkele van de beste duik- en snorkellocaties. Een echte duikparel is Kabak Beach, bekend om zijn kristalheldere water en rijk zeeleven. Het wrak van het schip Uluburun nabij Kas is een must voor duikers. Het historische schip uit de Bronstijd is een geweldig onderwatermuseum. Voor snorkelaars is de Blue Lagoon in Ölüdeniz een waar paradijs, met haar turquoise water en rijke onderwaterleven. Konyaalti Beach in Antalya heeft ook prachtige snorkellocaties waar je diverse vissen en zee-egels kunt zien. Butterfly Valley Beach, met zijn ongerepte wateren, is ook een geweldige keuze voor snorkelen. Lees ook onze blog over de mooiste duikplekken in Turkije.

Plaats een reactie