4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Top 10 populaire stedentrips in Europa

Stedentrips zijn korte reizen naar steden om de cultuur, geschiedenis en bezienswaardigheden te verkennen. Ze zijn populair omdat ze betaalbaar zijn en het toeristische aanbod bieden van grote steden in een compact formaat. Veel steden hebben ook een bruisend nachtleven, uitstekende restaurants en winkelgelegenheden, wat ze aantrekkelijk maakt voor jongeren en families. Veel mensen kiezen voor citytrips om een paar dagen te ontsnappen aan het dagelijkse leven en te genieten van alles wat een stad te bieden heeft. In deze blog lees je de top 10 stedentrip bestemmingen in Europa van mei 2024.

1. Rome

Eeuwenlang was Rome (Italië) de hoofdstad van het Romeinse Rijk en daarmee een van de belangrijkste steden ter wereld. Overblijfselen uit die tijd sieren het stadsbeeld van Rome vandaag de dag nog steeds. Gebouwen zoals het iconische Colosseum, het Pantheon en het Forum Romanum zijn zeker het bezoeken waard. Minder oud maar zeker niet minder indrukwekkend zijn de Sint Pietersbasiliek, het Sint Pietersplein en de Trevifontein. Ook op gastronomisch gebied zal je in Rome niet te kort komen. Geniet van de beste pizza’s en pasta’s of van een lekker kopje espresso in een van de vele cafeetjes die in Rome te vinden zijn.

2. Londen

Tijdens een trip naar Londen (Engeland) hoef je je niet te vervelen. Londen heeft voor iedereen wel wat te bieden. Bezoek een van de vele musea, zoals de National Gallery of de Tate Gallery of breng een bezoek de bekende gebouwen zoals de Tower Bridge, de Big Ben of Buckingham palace. Shoppen in Londen? Geen probleem, Oxford Street is de drukste winkelstraat van Europa. Hier vind je vele honderden winkels inclusief de grote bekende warenhuizen. Na het shoppen kun je een bezoek brengen aan een van de vele traditionele pubs die Londen rijk is. Londen is een perfecte stad voor een weekendje weg en verdient daarom een plaats in deze top 10.

3. Parijs

Parijs staat bekend als de stad van de liefde en je zult dus ook niet verbaasd zijn dat Parijs (Frankrijk) een favoriete bestemming is voor romantische weekendjes. Een romantische wandeling langs de Seine of genieten van een wijntje in een van de vele cafeetjes of een etentje in een gezellige bistro. Parijs straalt romantiek uit. Maar ook voor wie niet op een romantisch reisje is heeft Parijs veel te bieden. Het uitzicht van de Eifeltoren is adembenemend, ook een bezoek aan de Arc de Triomphe, de Notre Dame en Montmartre kan je het beste niet overstaan. Geniet van de vele musea die Parijs rijk is. Voor het eerst in Parijs? Dan moet je natuurlijk de Mona Lisa in het Louvre bekijken.  Het maakt niet uit hoe vaak je al in Parijs bent geweest er valt altijd iets nieuws te ontdekken.

4. Barcelona

Wie aan Barcelona (Spanje) denkt, denkt al gauw aan Antoni Gaudi. Deze beroemde Catalaanse Architect heeft een groot aantal gebouwen ontworpen in Barcelona en tijdens een bezoek aan de Catalaanse Hoofdstad ontkom je er niet aan om één van zijn mesterwerken te bewonderen. Laat je imponeren door de Sagrada Familia of verken de rust van Park Güell. Maar Barcelona is meer dan alleen Gaudi, verken Barcelona’s meest beroemde boulevard de Ramblas en geniet van overheerlijke tapas in een van de vele tapasbars. Voor de voetballiefhebbers is er natuurlijk Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. Een bezoek aan Barcelona is er een om nooit meer te vergeten.

5. Berlijn

Jarenlang is Berlijn (Duitsland) het symbool geweest voor een verdeeld Europa. Een stad die meer dan 40 jaar lang verdeeld is in Kapitalistisch Westelijk deel en een communistisch Oostelijk deel. Twintig jaar na de hereniging is Berlijn veranderd in een bruisende moderne stad. Ideaal voor een weekendje weg. Checkpoint Charly en de restanten van de Berlijnse muur zijn als herinnering aan de koude oorlog zeker de moeite van een bezoekje waard. De 18e -eeuwse Brandenburger Tor is een oude stadspoort van Berlijn. Naast de vele bezienswaardigheden die Berlijn heeft staat het ook bekend om zijn nachtleven, ontdek het zelf Berlijn is een stad waar heel veel te beleven valt.   

6. Istanbul

Istanbul wordt gescheiden door de Bosporus het westelijk deel van Istanbul ligt in Europa en het oostelijk deel ligt in Azië. Istanbul (Turkije) is uniek in dat het een van de weinige steden is dien in twee continenten ligt. Oost en West komen bij elkaar in Istanbul en dat merk je overal. Breng een bezoek aan de Hagia Sophia, gebouwd als kathedraal en later werd het een moskee en tegenwoordig is het een museum. Nabij de Hagia Sophia bevindt zich ook de Sultanahmet Camii ook wel bekend als de Blauwe Moskee. Het Topkapipaleis was eeuwenlang de residentie van de Osmaanse Sultan. Breng zeker ook een bezoek aan de Grote Bazaar een van de grootste overdekte markten ter wereld. Istanbul is een stad die je zeker één keer in je leven bezocht moet hebben.    

7. Lissabon

Aan de oever van de Taag gelegen op zeven heuvelen ligt de Portugese hoofdstad Lissabon. Lissabon (Portugal) is een stad met een rijke historie en vele prachtige bezienswaardigheden. Gelegen op de hoogste heuvel van Lissabon vind je het Castelo de Sao Jorge waarvan je een geweldig uitzicht over de stad en de Taag hebt. Maakt een ritje met in een oude tram die door smalle steile straatjes kronkelt of bezoek de Santa Justa lift die het centrum van Lissabon met het hoger gelegen Carmoplein verbindt. In de wijk Santa Maria de Belém vind je het Hieronymietenklooster Mosteiro dos Jéronimos, waar ook de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama begraven ligt. Niet ver van het klooster vind je de 16e -eeuwse verdedigingstoren Torre de Belém. Geniet in Lissabon van het lekkere weer, lekker eten of de mooie stranden van Cascais en Estoril.

8. Praag

De Tsjechische hoofdstad heeft een reiziger veel te bieden en is een perfecte bestemming voor een stedentrip. Bewonder het Astronomisch uurwerk van Praag (Tsjechië) op het Oudestadsplein. Loop over de prachtige Karelsbrug en bewonder de torens aan weerszijde van de brug. De Praagse burcht is de grootste burcht ter wereld. Binnen de Praagse burcht bevindt zich onder andere de St Vituskathedraal en de Sint-Jorisbasiliek. Drink een lekker biertje in een van de vele authentieke kroegen en cafeetjes of geniet van een heerlijke maaltijd in een van de vele uitstekende restaurants. Praag is een plek waar je makkelijk een weekend kan doorbrengen zonder je ook maar een minuut te vervelen.

9. Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en werd gevormd door het samenvoegen van de steden Boeda en Pest gelegen aan weerszijde van de Donau. Boeda ligt aan de heuvelachtige westoever van de Donau en daar bevindt zich de Burcht van Boeda. Dit prachtige kastelen complex ligt 70 meter boven de Donau en bied een geweldig uitzicht over de stad. Andere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn in Boeda zijn de Matthiaskerk en het Vissersbastion. De Kettingbrug is de oudste brug in Boedapest. Breng een bezoek aan het Parlementsgebouw en het Heldenplein in Pest. Of bezoek een van de vele Thermische baden die Boedapest rijk is, waarvan sommige teruggaan tot de Turkse tijd. Kortom een weekend Boedapest is zeker de moeite waard.

10. Wenen

De laatste stad in deze top ligt ook aan de Donau. Wenen was jarenlang de zetel van de Habsburgers en de hoofdstad van het OostenrijksHongaarse rijk. Na de eerste wereldoorlog is dit rijk uiteen gevallen. Maar veel van de rijke historie is nog bewaard gebleven. Het bezichtigen van Schloss Schönbrunn mag tijdens een bezoek aan Wenen niet ontbreken. Bezoek ook de Spaanse rijschool waar de beroemde Lipizzaners op traditionele manier worden opgeleid. Verder staat Wenen bekend om zijn plaats in de klassieke muziek. Grootheden zoals Mozart, Beethoven, Schubert en Strauss hebben hier gewoond en gewerkt. Bezoek een museum zoals het Kunsthistorisches Museum Wien of geniet van een lekker kopje Wiener melange in een van de vele koffiebarretjes die Wenen rijk is.


Voordelen van een stedentrip in Europa

  • Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer of vliegtuig.
  • Veel historische en culturele bezienswaardigheden.
  • Uitstekende eet- en drinkgelegenheden.
  • Bruisend nachtleven en cultuur.
  • Veelzijdige winkelmogelijkheden.
  • Betaalbare accommodaties.
  • Verschillende talen en culturen op korte afstand van elkaar.
  • Vele evenementen en festivals het hele jaar door.
  • Mogelijkheid om meerdere steden in één reis te bezoeken.
  • Gemakkelijk te combineren met een strandvakantie.

Nadelen van een citytrip binnen Europa

  • Overcrowding en toeristische drukte in populaire steden.
  • Hoge kosten voor activiteiten, eten en drinken.
  • Moeilijk om uit de gebaande paden te treden.
  • Slechte luchtkwaliteit in sommige steden.
  • Moeilijk om parkeerruimte te vinden.
  • Mogelijkheid op diefstal of andere criminele activiteiten.
  • Soms moeilijk om de lokale cultuur te begrijpen en respecteren.
  • Moeilijk om de taal te spreken, vooral in minder toeristische gebieden.
  • Soms beperkte tijd om alles te zien en te doen wat je wilt.

Plaats een reactie