4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

10 X mooiste stranden met blauw water in Europa

Wil jij graag op vakantie naar de mooiste stranden en kusten met helder blauw zeewater in Europa? Als je een liefhebber bent van strandvakanties, ben je op die plekken op het juiste adres. Er is niets zo betoverend als de aanblik van turquoise wateren en parelwitte schone zandstranden, waar de zonnestralen op het wateroppervlak dansen en je uitnodigen om de verfrissende golven in te duiken. Europa is een continent vol verrassingen, en de prachtige kustlijn die zich uitstrekt over vele landen is er slechts één van. Van het mediterrane klimaat in het zuiden tot de adembenemende fjorden in het noorden, Europa biedt een divers scala aan stranden met kristalhelder water, perfect voor zowel avontuurlijke reizigers als rustzoekers.

✔️ In deze blog nemen we je mee op een onvergetelijke reis langs de Europese kustlijn, waar we enkele van de meest spectaculaire stranden met helder blauw zeewater zullen ontdekken. We zullen je meenemen naar idyllische bestemmingen in landen als Griekenland, Spanje, Turkije, Italië, Kroatië en Portugal. Ook zullen we enkele verborgen parels en minder bekende locaties verkennen, waardoor je een unieke en onvergetelijke ervaring zult beleven.

Bereid je voor om te genieten van de zon, het zand en het kristalheldere water, terwijl je nieuwe bestemmingen ontdekt en inspiratie opdoet voor je volgende strandvakantie. Of je nu op zoek bent naar een romantisch uitje, een gezinsvakantie of een avontuur met vrienden, onze gids naar de mooiste plekken met helder blauw zeewater van Europa heeft voor ieder wat wils. Duik met ons mee in deze fascinerende wereld van azuurblauwe zeeën, zonovergoten stranden en adembenemende kustlandschappen, en laat je inspireren door de ongeëvenaarde schoonheid van Europa’s mooiste stranden. Laten we samen de ultieme strandvakantie creëren!


Overzicht 10 Europese kusten met helderblauw water

Europa biedt een schat aan prachtige kustgebieden met helderblauw water, ideaal voor onvergetelijke strandvakanties. In dit overzicht nemen we je mee op een reis langs de top 10 Europese kusten, die variëren van verborgen juweeltjes tot populaire hotspots. Ontdek de adembenemende stranden van Griekenland, de charmante baaien van Italië, het turquoise water van de Spaanse costa’s en nog veel meer. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, avontuur of culturele ervaringen, deze bestemmingen bieden voor elk wat wils. Laat je inspireren en plan je volgende onvergetelijke strandvakantie aan een van deze betoverende Europese kusten.


Albufeira beach

Albufeira (Algarve)

Albufeira, gelegen in de Algarve, is een van de meest pittoreske kustgebieden van Portugal, bekend om zijn helderblauwe water en gouden zandstranden. Het gebied biedt een mix van rustige baaien zoals Praia de São Rafael en levendige stranden zoals Praia da Oura. Albufeira’s oude stad, met zijn charmante geplaveide straten en bruisende nachtleven, voegt een cultureel element toe aan de strandervaring. Voor natuurliefhebbers zijn de indrukwekkende kliffen en zeegrotten, zoals die bij Praia da Marinha, een must-see. Deze adembenemende landschappen maken Albufeira tot een topbestemming voor een onvergetelijke strandvakantie.

Top 3 kusthotels Albufeira


stranden van Thassos

Thassos (Griekenland)

Thassos, een idyllisch eiland in Griekenland, staat bekend om zijn kristalheldere turquoise water en prachtige zandstranden. De diversiteit van de stranden varieert van het populaire Golden Beach, bekend om zijn lange zandstrook en wateractiviteiten, tot het meer afgelegen Paradise Beach, dat een tropisch gevoel geeft met zijn ongerepte wateren. De unieke Marble Beach, met zijn witte kiezels en azuurblauwe zee, is een bijzondere attractie. Thassos is ook rijk aan geschiedenis en cultuur, met oude ruïnes en charmante dorpjes. De combinatie van natuurlijke schoonheid en cultuur maakt Thassos tot een perfecte Griekse eilandbestemming.

Top 3 kusthotels Thassos


kustlijn van Istrië

Rabac (Istrië)

Rabac, gelegen in de regio Istrië van Kroatië, is een adembenemend kustgebied dat bekend staat als de ‘Parel van de Kvarnerbaai’. Het staat bekend om zijn prachtige kiezelstranden, zoals Girandella en Lanterna, omringd door kristalhelder blauw zeewater. Deze stranden zijn perfect voor zonnebaden, zwemmen en watersporten. Het indrukwekkende uitzicht op de Adriatische Zee, gecombineerd met de groene heuvels en de witte kiezelstranden, biedt een pittoresk landschap. Het nabijgelegen oude vissersdorp Rabac biedt charmante straatjes en een levendige sfeer. Deze combinatie van natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom maakt Rabac een must-visit bestemming in Istrië.

Top 3 kusthotels Istrië


Ölüdeniz Blue Lagoon turkije blauwe zee

Blue Lagoon (Turkije)

Blue Lagoon, of Ölüdeniz zoals het lokaal bekend is, is een van de meest gefotografeerde stranden in Turkije, gelegen aan de prachtige Turkse Rivièra. Het staat bekend om zijn serene turquoise en aquamarijn wateren omringd door een breed zandstrand. De lagune is gescheiden van de open zee door een zandtong, waardoor het water rustig en ideaal voor zwemmen en andere watersporten is. Het gebied eromheen biedt prachtige wandelpaden en paragliding vanaf de nabijgelegen Babadağ berg, wat een adembenemend uitzicht over de kustlijn biedt. De Blue Lagoon, met zijn natuurlijke schoonheid en levendige activiteiten, is een waar paradijs voor strandliefhebbers.

Top 3 kusthotels Ölüdeniz


Formentera-spaanse-eilanden-met-helder-zeewater

Formentera (Spanje)

Formentera, het kleinste eiland van de Balearen in Spanje, is een verborgen juweeltje met enkele van de mooiste stranden van Europa. Het eiland is beroemd om zijn ongerepte witte zandstranden en glinsterend turquoise water. Playa de Ses Illetes, bekend om zijn helder water en duinlandschap, wordt vaak genoemd als een van de beste stranden ter wereld. Cala Saona is een andere prachtige plek, genesteld tussen rotsachtige kliffen. Formentera’s afgelegen ligging en beschermde natuur maken het een perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar rust en natuurlijke schoonheid. Het eiland biedt ook geweldige snorkel- en duikmogelijkheden in het heldere, blauwe water.

Top 3 kusthotels Formentera


Corsica Plage de Saleccia prachtig kustgebied frankrijk

Plage de Saleccia (Corsica)

Plage de Saleccia, gelegen aan de noordwestelijke kust van Corsica (Frankrijk), is een van de mooiste stranden van het eiland. Dit afgelegen strand is bekend om zijn fijne, witte zand en glashelder blauw water, omgeven door een dicht dennenbos. De rustige en ongerepte omgeving maakt het een perfect toevluchtsoord voor liefhebbers van rust en natuur. Omdat het niet gemakkelijk bereikbaar is, blijft het vaak minder druk dan andere stranden, wat bijdraagt aan zijn ongerepte charme. Of je nu wilt zonnebaden, zwemmen of gewoon genieten van de serene schoonheid, Plage de Saleccia biedt een unieke strandervaring op Corsica.

Top 3 kusthotels Corsica


Navagio Beach griekenland

Navagio Beach (Griekenland)

Navagio Beach, ook bekend als Shipwreck Beach, is een van de meest iconische en gefotografeerde stranden van Griekenland. Gelegen op het eiland Zakynthos, is dit afgelegen zandstrand alleen toegankelijk per boot. Het staat bekend om het verroeste scheepswrak dat half begraven ligt in het witte zand, en de indrukwekkende hoge kalkstenen kliffen die het strand omringen. Het zeewater is uitzonderlijk helder en varieert in tinten van diepblauw tot turquoise. Het uitzicht vanaf de kliffen boven is adembenemend en een van de meest populaire fotopunten in Griekenland. Navagio Beach biedt een unieke en onvergetelijke strandervaring.

Top 3 kusthotels Zakynthos


Tropea Beach italie

Tropea Beach (Calabrië)

Tropea Beach, gelegen in de regio Calabrië in Zuid-Italië, is een van de mooiste stranden van het land. Het staat bekend om zijn fijne witte zand, glinsterende turquoise water en majestueuze kliffen. De Santa Maria dell’Isola kerk, gebouwd op een rotsachtige landtong, is een iconisch gezicht van Tropea en biedt een adembenemend uitzicht op de kustlijn. De nabijgelegen historische stad Tropea, met zijn charmante geplaveide straatjes en levendige markten, voegt een culturele ervaring toe aan het strandbezoek. Of je nu wilt zwemmen in de kristalheldere zee, zonnebaden op het strand, of genieten van de lokale keuken, Tropea Beach biedt een onvergetelijke vakantie-ervaring.

Top 3 kusthotels Calabrië


Falassarna kreta stranden

Falassarna (Kreta)

Falassarna is een betoverende kustplaats in het westen van Kreta, Griekenland, beroemd om zijn uitgestrekte zandstranden en kristalheldere blauwe wateren. Het grootste strand, Pachia Ammos, is bekend om zijn fijne zand en ondiepe wateren, ideaal voor gezinnen en zonnebaden. De kleinere, meer afgelegen stranden zoals Plaka zijn perfect voor rustzoekers. Falassarna biedt ook uitstekende mogelijkheden voor snorkelen en surfen. De zonsondergangen hier zijn werkelijk adembenemend, en de oude ruïnes van de haven van Falassarna voegen een vleugje historische charme toe. Falassarna is ongetwijfeld een topbestemming voor een onvergetelijke strandvakantie op Kreta.

Top 3 kusthotels Kreta


heldere zee bij Isola Bella

Isola Bella (Sicilië)

Isola Bella, gelegen aan de oostkust van Sicilië, is een klein eilandje dat vaak wordt aangeduid als ‘de Parel van de Ionische Zee’. Het is verbonden met het vasteland via een smalle zandstrook, waardoor het een unieke en schilderachtige locatie is. Het kiezelstrand, omgeven door helderblauw water en weelderig groen, is perfect om te zwemmen, snorkelen en zonnebaden. De nabijgelegen stad Taormina, gelegen op een heuvel, biedt een panoramisch uitzicht op Isola Bella en de omliggende kustlijn, evenals historische bezienswaardigheden en levendige restaurants. Deze betoverende combinatie van natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom maakt Isola Bella een onmisbaar onderdeel van een Siciliaanse strandvakantie. Klik eventueel direct verder voor een compleet overzicht van de mooiste stranden van Sicilië.

Top 3 kusthotels Sicilië


Hoe kan het zeewater zo blauw zijn?

Het zeewater krijgt zijn blauwe kleur door de manier waarop het zonlicht door het water wordt geabsorbeerd en gereflecteerd. Water absorbeert kleuren in het rode deel van het lichtspectrum en reflecteert kleuren in het blauwe deel, wat ervoor zorgt dat het zeewater blauw lijkt. Dit effect wordt versterkt in helder water en bij wit zand, omdat deze het zonlicht reflecteren. Daarnaast kunnen stoffen zoals algen en plankton in het water de kleur beïnvloeden. Heldere wateren met weinig van deze stoffen laten het blauwe licht beter door, waardoor het water intens blauw lijkt.

Wat voor soorten zand kom ik tegen op de stranden?

Op stranden wereldwijd kom je verschillende soorten zand tegen, afhankelijk van de geografische locatie en de omliggende natuur. Het meest voorkomende is kwartszand, dat een lichtgrijze of beige kleur heeft. Op tropische locaties, zoals de Malediven, vind je wit zand, dat bestaat uit vermalen koraal en schelpen. Zwartzandstranden, vaak gevonden op vulkanische eilanden zoals die in IJsland, Tenerife of Hawaï, bestaan uit vulkanische mineralen en gesteente. Roze zand, gevonden op plaatsen zoals Bermuda, Sardinië, Kreta en Corsica krijgt zijn kleur van verpulverde schelpdieren en koraal. Ten slotte zijn er groenzandstranden, zoals Papakolea Beach op Hawaï, waar het zand zijn kleur krijgt van het mineraal olivijn, afkomstig van vulkanisch gesteente.

Kan je goed snorkelen en duiken bij deze stranden?

Ja, veel van de stranden met helder blauw zeewater in Europa bieden uitstekende mogelijkheden voor snorkelen en duiken. De helderheid van het water zorgt voor uitstekend zicht onder water, waardoor je de rijke onderwaterwereld duidelijk kunt observeren. Je kunt kleurrijke vissen, koraalriffen en soms zelfs scheepswrakken tegenkomen. Populaire zijn de Turkse duikbestemmingen, de Griekse eilanden, de kust van Kroatië en de Azoren in Portugal. Elke locatie biedt unieke ervaringen, afhankelijk van het lokale zeeleven en de geografische kenmerken. Het is altijd belangrijk om je ervaring in acht te nemen en mogelijk een gids of instructeur in te huren als je nieuw bent in deze sport.

Plaats een reactie